Cuma, Nisan 26, 2024

Akıllı Telefonlardaki Radyasyon Hafıza Kaybına Yol Açabilir

Paylaş

silkroad gaminggentr

Gündelik hayatımızın vazgeçilmez parçası olan akıllı telefonlar, bugüne kadar birbirinden farklı sağlık araştırmalarının konusu oldu. Kimi araştırmacıya göre zararsız, kimine göre çok zararlı olan cihazlar için yeni bir araştırma daha ortaya çıktı. Araştırmaya göre akıllı telefonlardaki radyasyon, gençlerde hafıza kaybına yol açıyor.

İsviçreli radyasyon uzmanı Martin Röösli, yaptığı son akıllı telefon radyasyon araştırmasına göre ciddi sayılabilecek veriler elde etti. Buna göre özellikle gençleri uyaran bilim insanı, akıllı telefonların yoğun kullanımı ile ortaya çıkan radyasyonun genç insanlarda bir yıl süre içerisinde hafıza kaybına yol açabildiğini söyledi.

Yapılan araştırma, 12 ile 17 yaş arasındaki 700 ergen bireyin katılımı ile gerçekleşti. Bu katılımcıların telefon alışkanlıklarının incelendiği çalışmada, zayıf hafıza performansı ve RG-EMF‘ye (Elektromanyetik radyasyon) maruz kalma arasında bir bağlantı kurulmaya çalışıldı. Sonuçlara göre ise hafıza kaybı ile elektromanyetik radyasyonlar arasında bir bağlantı bulunuyor.

akıllı telefon radyasyon

Çalışmanın dikkat çekici bir diğer noktası, bu durumdan sağ elli kullanıcıların daha fazla etkilendiği. Sadece telefon görüşmesi değil, oyun oynama, mesaj gönderme ve internette dolaşma gibi aktiviteler de bu radyasyonun yayılmasında önemli bir etken. Üstelik bu radyasyona bir yıl boyunca maruz kalmak, hafıza kaybı için yeterli bir süre olarak görülüyor.

Öte yandan ortaya çıkan radyasyondan korunma ile ilgili olarak da tüyolar veren bilim insanı, ağ kalitesinin düşük olduğu yerlerde ve normal arama sırasında hoparlör ya da kulaklık kullanılmasını öneriyor. 

Araştırmanın uzun vadede kesin bir sonuç vermediğini de belirten bilim insanı, sonuçların ergenlik dönemi ile alakalı olarak değişkenlik gösterebileceğini de belirtti. Yani kesin olarak bu cihazların radyasyon zararı kanıtlanabilmiş değil. Öte yandan 2016 yılında benzer bir çalışma, akıllı telefonlardaki radyasyon ile baş ağrısı arasında bir bağlantı kurmuştu.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler