Cumartesi, Nisan 27, 2024

Dünya’nın En Ölümcül Virüsüyle Tanışın: Marburg Virüsü Nedir?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bu yazımızda siz değerli okurlarımıza, Marburg virüsünün semptomları nelerdir, Marburg virüsü nasıl bulaşır, Marburg virüsü nedir, gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. O halde vakit kaybetmeden ilk olarak nerede görüldü sorusuyla başlayalım.

İsminden de anlaşılacağı üzere Marburg virüsü 1967 yılında Almanya’nın Marburg şehrinde bulunan bir bilim laboratuvardaki çalışanlarda görüldü. Çalışanların aileleri dahil toplamda otuz bir kişide tespit edildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre bu virüs denek olarak gelen Afrika yeşil maymunlarından insanlara bulaştı. Başlangıçta her ne kadar maymunların rezervuar (Tıp terimi olarak rezervuar, bulaşıcı bir etkenin yaşayabildiği, gelişebildiği veya çoğalabildiği canlı veya çevre.) olduğu zannedilse de virüsün rezervuarının Afrika meyve yarasası olduğu anlaşıldı.marburg virusu jpg

Marburg Virüsü Nedir?

Marburg virüsü ya da Marburg humması insanlar ve primatlar için bulaşıcılığı düşük olsa da öldürücülüğü çok yüksek olan bir kanamalı ateştir. Ebola virüsünün akrabasıdır ve RNA virüsü kategorisindedir.

Marburg Virüsü Nasıl Bulaşır?

Yarasalardan insanlara nasıl bulaştığı pek bilinmesede, 2008 yılında Uganda’ya giden turistler arasında iki kişide görüldü. Tahminlere göre yarasaların bulunduğu ortamlarda solunum yapmak ve yarasalarla temasta bulunmak bu virüsün yarasalardan insanlara geçmesine sebep oluyor.

İnsandan insana bulaşması ise, yine yarasalarda olduğu gibi temas yoluyla ve vücut sıvıları yoluyla gerçekleşiyor. Ek olarak enfekte olan kişi virüsü atlatsa bile, bu kişilerin spermlerinde ve kanlarında birkaç ay boyunca Marburg virüsüne rastlanabiliyor. Virüsü atlatan kişi başka biri ile ilişkiye girdi ise o kişiyi de enfekte edebiliyor.

Marburg Virüsü Belirtileri Nedir?

Marburg virüsünün belirtileri sıtma ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklarla benzerlik göstermektedir. Buna bağlı olarak teşhis edilmesi de bir hayli zordur. Ölüm oranı ise yüzde doksana yakındır.

Ortalama on gün süren belirtisiz bir kuluçka döneminden sonra, aniden başlayan kas ağrıları, baş ağrıları, ateş ve titreme gibi semptomlar ortaya çıkar. Semptomların hemen ardından ortalama beş gün içerisinde ciltte dökülmeler, istifra, boğazda ağrı ve ishal baş gösterir. Bunlar gerçekleştikten sonra da, ciddi düzeyde kilo kaybı, başta karaciğer olmak üzere organ yetmezlikleri, kanamalar ve iltihaplar gerçekleşir. Ve en nihayetinde ne yazık ki hasta hayatını kaybeder.karantina jpg

Marburg Virüsüne Yakalanan Hastalar Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın özel bir tedavisi olmamakla birlikte, gerekli testler yapıldıktan sonra hastada Marburg virüsüne rastlanırsa ve virüs semptomları ileri seviyeye ulaşmadı ise hasta izole edilir. Kan pıhtılaşmasını önleyecek ilaçlarla birlikte bazı ilaçlar verilir.

Marburg Virüsüne Yakalanmamak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Hastalıktan korunmanın yolları günümüzde hâlâ net olmamakla birlikte, uzmanlar tarafından verilen öneriler şu şekilde:

⦁ Herhangi bir şekilde yarasalar ve primatlarla temasta olmamak,
⦁ Vahşi hayvanların etlerini, sütlerini vb. tüketmemek,
⦁ Belirti gösteren kişilerle temas halinde olmamak,
⦁ Virüsün görüldüğü ortama gitmemek,
⦁ Gitmek zorunda kalındıysa sık sık el ve açıkta olan bölgeleri dezenfekte etmek gerekir.

Bu yazımızda sizlere Marburg virüsü nedir, Marburg virüsü nasıl bulaşır, Marburg virüsünün tedavisi nedir gibi merak edebileceğiniz sorulara elimizden geldiğince yanıt vermeye çalıştık. Dilerseniz bu konu hakkındaki görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Cihan Seldüz
Cihan Seldüz
Teknoloji ve bilime ilgi duyan, bu konularda bol bol araştırma yapıp kendini geliştirmeye çalışan PC Hocası editörü.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler