Cumartesi, Mayıs 4, 2024

AMD Ar-Ge Harcamaları 2018 Yılında Arttı

Paylaş

silkroad gaminggentr

İşlemci ve ekran kartı donanımlarının güçlü ismi AMD, başarılı şekilde geçirdiği 2018 yılında Ar-Ge harcamalarında da önemli artışlar gösterdi.

2011 yılından beri Intel karşısında beklediği başarıyı sağlayamayan AMD, geçtiğimiz yıl tanıttığı Ryzen serisi işlemciler ile önemli ölçüde başarı sağlamış ve 2011 yılından beri en büyük karı elde etmişti. Haliyle 2018 yılına kadar Intel karşısında güçlü bir Ar-Ge yatırımı yapamayan şirket, 2018 yılının başarısı ile birlikte bu alanda atılımlar gerçekleştirmeye başladı.

amd harcamalar 2018 yılında arttı 2

Intel’in Ar-Ge tarafında pazarda elde ettiği karlar sayesinde AMD’nin 10 katı kadar harcamalar yapması, AMD için elbette ulaşılabilir bir durum olarak görülmüyor. Ancak Zen 2 mimarisi ve 7nm üretim süreçlerine geçiş ile birlikte aradaki farkın ciddi oranda kapanmaya başladığını söylemek mümkün. 

Zen mimarisinin getirdiği güç ve satışta yaşanan artışlar, AMD’ye karlılıkla birlikte Ar-Ge harcamaları için de bütçe yaratmış oldu. Öyle ki şirket, 2018 yılında Ar-Ge harcamalarını bir önceki yıla oranla %20 seviyesinde arttırdı. Harcamalar, 1.196 milyon dolar düzeyindeyken şu sıralar 1.434 milyon dolar seviyelerine ulaşmış durumda.

amd harcamalar 2018 yılında arttı 1

Bu gelişme her ne kadar AMD’nin iç işleri ile ilgili görünse de tüketici bazında bu durum güzel sonuçlar doğurabiliyor. Zira 2017 yılında Zen mimarisi için %15 oranında arttırılan Ar-Ge bütçesi, ikinci nesil Ryzen’ları bizlere sunmaya yetti. Yani daha büyük artışlar, daha yüksek performanslı ve gelişmiş ürünleri de beraberinde getiriyor.

2019 yılı için de benzer grafikleri görebileceğimizi belirten AMD yetkilileri, yılın ortalarında Zen 2 ürünleri ile büyümelerini devam ettireceklerini düşünüyor. Şirketin mimarideki amacı, yüksek performansı yüksek verimlilik ile buluşturabilmek.

Sizler AMD’nin yeni ürünleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler