Cuma, Nisan 26, 2024

Araştırmaya Göre Fortnite Eroin Gibi Bağımlılık Yapıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünyanın en popüler oyunlarından bir tanesi olan Fortnite gibi bir oyunu şuanda milyonlarca oyuncu her gün sürekli bir şekilde oynamaya devam ediyor. Ancak Fortnite Battle Royale bu hype eline geçirdiğinden beri gelen bazı haberler de oyun bağımlılığı konusunda iç açıcı detaylar vermiyor. Ve en son gelen raporda bu bağımlılığın çok zararlı olabileceği detaylar mevcut.

Özellikle küçük yaştaki oyuncular sürekli bilgisayar başında oturmaya ve buna alışmaya çalıştıkları için anne babalarının sözlerini dinlememekte ve sürekli karşı çıkma hissiyatı içinde olduğu verilen bilgiler arasında.

Eroin Gibi Bağımlılık Nasıl Oluyor?

Bu haberi sizlere yazarken tam 1 senesini boşa harcamış bir kardeşiniz olarak iletiyorum. Sene 2007 ve deliler gibi Silkroad oynuyordum. O zamanlar bir de o kadar revaçtaydı ki size anlatamam. Her gün okuldan kaçıp internet cafenin yolunu tutuyor, 1 TL cebimizde olan harçlığımız ile 1 saat oynamak için adeta yarışıyorduk.

Size biraz abartı gelebilir ama, harfi harfine doğru olan bir detaydan daha bahsedeyim: Her gün okul çantamın içerisine beden kıyafetleri koyarak sabah okula gitmeyip veya dersten erken çıkıp kıyafetlerimi internet cafe de değiştirir ve öyle oyun oynamaya girerdim. Çünkü üniformalı öğrenciler yasaktı ve alınmıyordu. Bu benim için engel miydi? Tabii ki değildi.

Size burada kalkıp “Fortnite oynamak bağımlılık yapıyor.” demem yanlış olacak. Herhangi bir oyunu çok fazla oynarsanız o da bağımlılık yapar. Bırakın yurt dışının verdiği raporu veya verileri. Siz ne kadar bir oyuna bağlı kalıyorsunuz o önemli.

Sen ne kadar inkâr etsen de, bir oyuna sürekli bağlı kalıyor onsuz yapamıyorsan bağımlısın demektir..

Lise 1’de sınıfta kaldıktan sonra hayatın gerçekten acımasız olduğunu o zamanlar öğrendim ve mecburi olarak bu bağımlı olduğum oyunu yavaş yavaş azaltmaya başladım. Çünkü mezun olduktan sonra sizi bu oyunlar ne yazık ki kurtarmayacak.

Üstelik babanız sizi okutmak için canla başla çalışıyorsa, kaybedecek hiç vaktiniz yok demektir. O yüzden bende bu kararı alarak Silkroad‘ı tamamen bırakmadan gerçekten azaltmanın yollarını aradım. Ve tekrar sınıfta kalmadan, okulumu bitirdim..

silkroad sun weapon wallpaper

Araştırma Sonuçları Haklı

Fortnite oynayan kitleye şöyle bir çevirip bakın; geneli 13 – 18 yaş arası gençlerden oluşuyor. Bu durum Epic Games için gerçekten iyi ve tatmin edici bir rakam. Ancak işin dozu aştığı zaman gerçekten de başlıkta gördüğünüz gibi “eroin” etkisi oluşturarak sizi yavaş yavaş kendisine çekmeye başlıyor.

Bu her oyun için geçerli. O yüzden raporlarda verilen bağımlılık bilgileri gerçekten doğru. Şuanda Fortnite Battle Royale oyununu tam 80 milyon aktif oyuncu oynuyor. Rakamı görebiliyor musunuz?

Evlilikler Mahvoldu

Geçtiğimiz aylarda belki haberlerde görmüş olabilirsiniz. Yaş kitlesi 13-18 diyoruz ama büyükler de az değil. Oyun bağımlılığı yüzünden başta Fortnite olmak üzere pek çok evliliğin de sonu oldu ne yazık ki. Çünkü sürekli oyun başında geçirilen zaman, geride bıraktıklarınızı size unutturuyor. Sonucunda ise ortaya iyi durumlar çıkmıyor.

Raporda ise “sadece geçtiğimiz ay” tam 200’den fazla evliliğin sonu olduğu belirtiliyor. Bu kez ise uzmanlar Fortnite oyununu eroin ile karşılaştırarak bu durumun ne kadar ciddi olduğunu belirtiliyor. Aslında ben aynı durumu PUBG için de düşünüyorum. Sonuçta ikisi de hemen hemen aynı segmentte ve milyonlarca oyuncusu olan popüler oyunlar.

fortnite 005

Günlük Kendinize Kota Koyun

Bir oyuncu olarak size aslan “oyun oynamayın” gibi bir saçma cümle kurmam. Çünkü oyunların bana kattığı mükemmel detaylar var. Bunları da hiçbir zaman kaçırmanızı istemem. Fakat her şeyin de fazlası ne yazık ki zarar olarak size dönüş yapıyor. Bir kere uzun süre PC başında kaldığınız için genç yaşta anlaşılmıyor ama vücudunuz hantallaşıyor ve kilo alımları başlayıp, kan sayımlarınız düşüyor.

Yaş ilerledikten sonra şöyle bir 25 – 30’a geldiğinizde “ya şuramda şöyle bir sorun varmış” demeye başlıyorsunuz. Bu durumu sürekli oturan dostlarımız mutlaka yaşayacaklar. Sabit bir hayat size hiçbir zaman artı kazandırmayacak. Sürekli oyun oynamanın zararlarını da o zamanlar göreceksiniz.

O yüzden oyun oynuyorsanız bile günde maksimum 4-5 saati geçmemeye özen gösterin. Gerisi size yarardan çok zarar getirecektir.

Sıkıntı giderek büyüyor, siz farkında olmadan. Vallahi de karşınıza çıkacak, billahi de karşınıza çıkacak. Erkenden tedbirinizi alın..

fortnite 003

Dopamin Sistemini Etkiliyor

PUBG ve Fortnite gibi popüler oyunlar başta olmak üzere oyun bağımlısı olmak uzmanlara göre çocukların dopamin sistemini etkileyerek bağımlılık yapan kimyasalları vücuda yaymaya başlar. Bu kimyasallar ise uyuşturucu bağımlılığına çok benzediği için “eroin etkisi” adı veriliyor.

Gelen raporda ise şöyle bir ilginç detay var;

Geçtiğimiz aylarda doğal afetlerden olan kasırga ABD‘de bir eyalette gerçekleştiği anda, bir çocuk ailesi ile evde kalırken, kasırgayı gördükleri halde ailesinin kaçmaya çalıştığı ve Williams adındaki çocuğun odasına geri dönerek oyunu oynamaya devam etmiş olması kayıtlara geçti.

O yüzden daha fazla ciddi sorunlara yol açmadan, Fortnite veya başka oyunlarda oyun bağımlısı olup olmadığınızı test etmeniz gerekiyor. Yine sormak istediğiniz sorular varsa, aşağıdaki yorum bölümünden iletin severek yardımcı olmaya çalışırım.

anton williams fortnite

anton williams fortnite 002

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

5 YORUMLAR

  1. Haftada bi 4-3 kere giriyodum annem sizi okudu diye haftada 1 e düştü ve 15gb harcamama ramen ancak toplam 3saat girebildim(günde değil tüm 2 hafta içindr)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler