Cuma, Nisan 26, 2024

ASUS GTX 1660 Phoenix ve ROG Strix GTX 1660 Ti Ekran Kartı İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında yeniden beraberiz. Bugün inceleme masamızda ASUS GTX 1660 Phoenix ve ROG Strix GTX 1660 Ti ekran kartları bulunuyor. 

ASUS’un NVIDIA çipseti içeren ekran kartı serisine eklenen bu yeni ekran kartları, bilindiği gibi RTX serisinden sonra GTX serisine getirilen bir yükseltme güncellemesi olarak karşımıza çıktı. Model bazında da 10 serisini geride bırakan yeni ekran kartları 16 kodu ile bizlere sunuluyor. Dilerseniz gelin, her iki karta da yakından bakalım ve hem teknik hem performans anlamında bizlere neler sunuyorlar hep birlikte görelim.

ASUS GTX 1660 Phoenix 

ASUS’un yeni ekran kartlarından ilki, daha önce 10 serisi ile görmeye alıştığımız ve boyut/performans açısından atom karıncayı andıran Phoenix modeli oluyor. ASUS GTX 1660 Phoenix adı ile sunulan yeni ekran kartı, alıştığımız Phoenix tasarımını kullanıyor ancak teknik ve mühendislik tarafında daha geliştirilmiş bir yapı sunuyor.

ASUS GTX PHOENIX 1660

Kartı elimize aldığımızda oldukça ufak bir yapı ile karşılaşıyoruz. Önceki serinin Phoenix modeli gibi ITX yapıda gelen yeni ASUS GTX 1660, tek fanlı yapıda geliyor. Üzerinde herhangi bir RGB aydınlatma bulunmayan ekran kartı, tasarım noktasında siyah üzerine beyaz süslemeli bir görüntü sunuyor. Zaten sürekli vurguladığımız gibi kartın önceki Phoenix modellerinden tek farkı içerdiği teknik detay ve mühendislikler.

Üretim mühendisliği tarafında ASUS, üretim sürecini tamamen elden geçirerek yeni kartlarını bu süreç içerisinde üretmeye başlamış durumda. Bu noktada adına Auto-Extreme verilen yeni üretim süresi, yüksek verimlilik ve performans sunan otomasyonlardan yararlanıyor. Son kullanıcı noktasında bu durumun kullanıcıları ne kadar etkileyeceği sorgulanabilir ancak yeni süreç, en çok kullanıcı lehine sonuçlar veriyor.

ASUS GTX PHOENIX 1660 003

Önceki üretim süreçlerinde her bir modül, farklı bölümlerde PCB’ye montajlanırken yeni sistemde ASUS, tüm devre ve birimleri tek seferde PCB üzerine inşa ediyor. Böylelikle her parçanın ayrı montajında zorlanan ve esneyen PCB yerine daha sağlam bir kart elde ediyoruz. Ayrıca devre içi üretim kaynaklı kopukluk ve diğer problemler de tamamen giderilmiş oluyor.

ASUS GTX PHOENIX 1660 006

Diğer tarafta ASUS, kartların soğutma performanslarının gelişimi için de geliştirmeler sunuyor. Bu noktada fan tasarımında gidilen değişiklik ile hava direncinin azaltıldığını görüyoruz. Fan içerisindeki her kanadın ucuna verilen açılı eğim sayesinde havanın karşı koyduğu direnç azaltılmış oluyor ve soğutma tarafında daha etkili bir soğutma gözlemliyoruz.

Aynı zamanda yeni fan tasarımının IP5X standartlarında toz geçirmediğini de ekleyelim. Böylelikle kasa içi toz temizliğinde ekran kartlarınız, temizlenecek en son parçalar oluyor.

ASUS GTX PHOENIX 1660 009

Mühendislik detaylarının yanında ASUS GTX 1660 ekran kartının teknik detayları da önemli. Bu noktada yeni ekran kartının, NVIDIA’nın yeni grafik işlemcisinden yararlandığını belirtelim. Serinin GTX olması kafaları karıştırmasın zira GTX 16 serisindeki tüm kartlar RTX kartlarda bulunan Turing işlemci mimarisini kullanıyor. 16 serisinin RTX serisinden tek farkı, RT çekirdeklerinin olmaması.

ASUS GTX 1660 modeli de içerisinde Turing mimarisini taşıyor. İçerisinde 6GB GDDR5 video belleği barındıran model, OC Edition olması sebebi ile çekirdek ve saat hızlarında yükseltme sunabiliyor. Bu noktada kartın temel frekans hızı 1560MHz iken OC modunda bu hız 1830MHz’e yükselebiliyor. 

ASUS GTX PHOENIX 1660 005

Diğer tarafta kartın 1408 adet CUDA çekirdeğine sahip olduğunu görüyoruz. Bellek hızında da 8002MHz hıza sahip olan GTX 1660, bellek arayüzünde 192-Bit oranında değer sunuyor. Güç girişinde 8 pinlik bir bağlantı yuvası barındıran kartın önerilen PSU gücü ise 450W. Son olarak kartın birer adet DisplayPort, HDMI ve DVI çıkışı olduğunu belirtelim.

ASUS ROG Strix GTX 1660 Ti

GTX 16 serisinin bir diğer yeni üyesi de GTX 1660 Ti oluyor. Bu noktada ASUS’un sevilen oyuncu serisi ROG adı altında buluşan yeni ekran kartı hem tasarımı hem de teknik detayları ile dikkatleri yeniden üzerine çekiyor.

ASUS ROG STRIX 1660ti

ASUS ROG Strix GTX 1660 Ti, aynı 10 serisinde olduğu gibi kaslı, asi ve dikkat çeken bir tasarım ile geliyor. Üç fanlı yapısı ile bizleri karşılayan ASUS ROG Strix GTX 1660 Ti, fan çevrelerini ve yan kenarı kapsayan özelleştirilebilir RGB aydınlatma da sunuyor. Yine kartın hakim renginin siyah olduğunu görüyoruz.

Mühendislik tarafında ise Phoenix modelinde olduğu gibi bir dizi teknolojik iyileştirmeler bu kart modelinde de bizleri karşılıyor. Daha hassas çalışma ile hata oranını en aza indiren ve uzun ömürlülük sunan Auto-Extreme üretim süreci, ROG Strix 1660 Ti modelinde de kullanılıyor.

ASUS ROG STRIX 1660ti 002

Soğutma tarafında da yenilenmiş bir fan tasarımı görüyoruz. Fanların dikkat çeken yeni tasarımı, kanatlarının daha da uzamış olması. Eksen teknolojisi adı verilen bu yeni kanat tasarımı, fanların havayı daha fazla oranda içeri taşımasına olanak veriyor. Diğer tarafta kart üzerinde de soğutma şeklini seçebileceğimiz bir anahtar mevcut.

Anahtar P ve Q modunda tercih edilebiliyor. P modunda yüksek performans için fanlar sürekli olarak çalışıyor. Q modunda ise performans olabilecek en üst seviyede tutulurken fan sesini azaltmak amacı ile dönüş hızı belirli oranda yavaşlatılıyor. Bu noktada Q modu tercih edildiğinde kartın 55 dereceye kadar olan sıcaklıklarında fanlar dönmüyor ve üzeri sıcaklıklarda soğutmayı başlatıyor.

Son olarak ASUS ROG Strix GTX 1660 Ti modelinde güçlendirilmiş çerçeve bulunuyor. Bu çerçeve sayesinde kasa içinde yatay duran ekran kartının yer çekimi ile ağırlığını aşağıya verip esnemesinin önüne geçiliyor. Bu noktada bu destek, önemli bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

ASUS ROG STRIX 1660ti 003

ASUS ROG Strix GTX 1660 Ti modelinin teknik detaylarına bakacak olursak Turing mimarili grafik işlemcisi ile karşılaşıyoruz. Gücünü bu işlemciden alan kart, 6GB GDDR6 video belleği ile performans sunuyor. İçerisinde 1536 adet CUDA çekirdeği barındıran modelin çekirdek hızları da temelde 1530MHz iken OC modunda 1890MHz hızına yükseliyor. 

Diğer tarafta bellek hızında da 12002MHz değerinde bir hız sunan yeni kart, bellek yolunda 192-Bitlik bir arayüz kullanıyor  Gücünü 8 pinlik bir bağlantı yuvasından karşılayan kartın önerilen PSU gücü ise 450W. Son olarak kartın görüntü çıkışlarında iki adet DisplayPort, iki adet HDMI yuvası bulunuyor.

Oyun ve Performans Testleri

ASUS GTX 1660 ve ROG Strix GTX 1660 Ti modellerini güncel oyunlarda oynayarak test ettik. Her iki kartında gerçekten etkileyici değerler sunduğunu belirtelim. Oyun testlerini gerçekleştirdiğimiz sistemin bilgileri ise şu şekilde:

  • İşlemci: AMD Ryzen 3700X
  • RAM: 16GB GSkill Royale 3600MHz
  • Anakart: ASUS ROG Hero WiFi
  • Depolama: M2 SSD

6

5

4

3

2

1

Hocanın Yorumu

Ekran kartlarına yakından baktık, teknik detaylara değindik ve oyun testlerimizi gerçekleştirdik. Nihayetinde son sözü söylemek için yorum kısmına geldik.

ASUS GTX 1660 Phoenix ve ROG Strix GTX 1660 Ti ekran kartları, RTX serisinden sonra GTX serisine getirilen yükseltme güncellemesi oldular. Gücünü Turing mimarisinden alan ancak RT çekirdekleri olmayan ve dolayısı ile Ray-Tracing yapamayan bu kartların ekran kartı ailesindeki yerleri şu şekilde:

  • ASUS GTX 1660 Phoenix, bir önceki GTX ailesinin GTX 1060 modeline denk geliyor. Kart yer yer GTX 1060’ı geçerken bazı noktalarda kafa kafaya kalıyor. 
  • ASUS ROG Strix GTX 1660 Ti ise bir önceki neslin GTX 1070 modeline denk düşüyor. Bu noktada da kart yer yer GTX 1070’i geçerken bazı noktalarda eşit sonuçlar sunuyor.

Dolayısı ile kartların genel sıralaması bu şekilde. Elbette ASUS imzalı bu kartları diğer üreticilerden farklı kılan noktaları, içerdiği özel mühendislikler ve performans noktasında sunulan Overclock yükseltmeleri. Her iki kartında performans tarafında oldukça etkileyici sonuçlar ürettiğini belirtelim. Günümüzün üst düzey AAA kaliteli oyunlarını 1080p çözünürlükte akıcı bir şekilde oynatabilen bu kartlar, yeni bir ekran kartı alacak oyuncular için isabetli tercih olacaktır.

ÖDÜLLER

odul 2019 pch 02

Netice itibari ile hem tasarımları, hem içerdikleri özel teknolojiler ve sundukları performanslarla ASUS GTX 1660 Phoenix ve ROG Strix GTX 1660 Ti ekran kartları, sisteminde yükseltme yapacaklara ya da yeni sistem kuracaklara önerebileceğimiz kaliteli kartlar arasında yer alıyor. Bu noktada kartlara Üstün Performans, Tasarım Ödülü ve Editör Seçimi ödüllerini layık görüyoruz.

İncelemeyi burada noktalarken kartları yakından incelediğimiz ve canlı oyun testleri gerçekleştirdiğimiz video incelememize aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın! 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler