Cumartesi, Temmuz 27, 2024

ASUS ROG Strix XG49VQ Oyuncu Monitörü İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında yeniden birlikteyiz. Bugün masamızda ASUS ROG Strix XG49VQ oyuncu monitörü incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Dünyanın önde gelen PC ve PC donanımı üreticilerinden ASUS’un oyuncu serisi ROG çatısı altında geliştirdiği yeni oyuncu monitörü, oldukça geniş ekranı ve bakanı içine çeken kavisi ile dikkat çekiyor. Geçtiğimiz CES 2019 fuarında tanıtımı gerçekleştirilen yeni ürün, nihayet ofisimize ulaştı ve inceleme masamıza konuk oldu. Şimdi gelin ASUS’un yeni oyuncu monitörüne yakından bakalım.

TV Boyutunda Kavisli Monitör

ASUS ROG Strix XG49VQ oyuncu monitörü, oldukça büyük bir kutuda bizlere sunuluyor. Kutu içerisinden monitörün kendisi, ayak stantları ve HDMI, DispyalPort ve USB kabloları, güç kabloları ve kullanım belgeleri çıkıyor. Kutu içeriğinin bir monitör için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Oyuncular olarak ekstra beklentimiz, kasaya ya da sağa sola yapıştırmak istediğimiz stickerlar oluyor ancak kutudan çıkmaması herhangi bir sorun teşkil etmiyor.

ROG Strix XG49VQ 4

Monitörün kurulumunu tamamlayıp masanın üzerine koyduğumuzda ise masayı neredeyse kaplayan büyük bir ekran ile karşılaşıyoruz. Tamamen mat siyah yapıda gelen yeni monitör, tasarımsal anlamda kavisli olması dışında herhangi bir farklılık sunmazken, RGB aydınlatma tarafında da ek bir özellik içermiyor. İlk bakışta oldukça büyük ve etkileyici görünen monitör, masanızı üst düzey bir ortama dönüştürüyor.

ROG Strix XG49VQ 11

ASUS ROG Strix XG49VQ oyuncu monitörü, günümüzün standart TV boyutu haline gelen 49″ inç (124 cm) ekranı ile bizleri karşılıyor. Ekran tasarımı, süper ultra geniş açılı; 1800 radyan olarak kavisli bir şekilde hazırlanmış. Dolayısı ile ekrana doğrudan bakış attığınızda, ekranın sizi her iki taraftan saran bir yapısı bulunuyor. 

ROG Strix XG49VQ 5

49″ inç boyutlu ASUS ROG Strix XG49VQ oyuncu monitörü, her ne kadar TV boyutlarında olsa da, kullandığı görüntü tipi nedeniyle TV ekranına benzemekten çok uzak duruyor. Zira ASUS, yeni monitöründe 32:9 oranında resim formatı kullanıyor. Alıştığımız 16:9 formatının dışında kalan bu format ile ekran, yanlara doğru daha geniş, yukarı ve aşağıdan ise daha dar bir yapıya sahip. Dolayısı ile monitör, enlemesine daha büyük görünürken, boylamasına standart monitör tipinde görüntü oluşturuyor.

Yine de monitörün devasa bir izlenim bıraktığını söylesek yanılmış olmayız zira monitör, iki adet 27″ inç monitörün birleşiminden oluşuyor. Dolayısıyla baktıkça sonu gelmeyen bir monitör kıvamında olan ASUS ROG Strix XG49VQ, tasarımsal anlamda oldukça etkileyici bir performans sunuyor.

ROG Strix XG49VQ 22

Ayrıca monitör, kendi ekseninde dönme, öne arkaya eğilme ve yükseklik alçaklık özelleştirmesi de sunuyor. Dolayısı ile görüş açınıza en uygun pozisyonu ayarlayabilmeniz mevcut. Bu cüssenin sahip olduğu ağırlık ise yaklaşık 13.5 kilogram

DFHD Çözünürlük, 144Hz ve HDR

Tasarımsal detaylardan sonra teknik kısımda çok daha dikkat çekici özellikler görüyoruz. Bu noktada söylenmesi gereken ilk şey, monitörün sahip olduğu çözünürlük. Yeni ROG Strix XG49VQ, 3840x1080p çözünürlükle geliyor. Çözünürlük noktasında kafalar karıştırabilir zira çözünürlük ne 4K ne de 2K çözünürlük sınıfa dahil oluyor. 

ROG Strix XG49VQ 6

Esasen 3840x1080p çözünürlükler, piyasada az sayıda monitörün sahip olduğu özel çözünürlüklerden oluşuyor. Süper ultra geniş açılı monitörlerde görebileceğimiz bu çözünürlükler, iki adet 1920x1080p çözünürlüğün tek ekranda birleştirilmesi ile oluşuyor ve adına Dual Full HD çözünürlük deniyor.

ROG Strix XG49VQ 8

Çözünürlüğü tamamlayan bir diğer etken olan yenileme oranı ise, 144Hz olarak belirlenmiş. Diğer tarafta ekran tepkime oranının ise 4 MS olduğunu görüyoruz. Tepkime oranı esasen düşük gelebilir ancak bu tür yüksek çözünürlüklü ve büyük ekranlarda 1 MS değerlerine ulaşmak yüksek anlamda maliyet gerektiriyor. Diğer tarafta oyuncu monitörlerinde 5 MS ve altı önerildiği için 4 MS tepkime süresi, güncel ve yeterli durumda.

ROG Strix XG49VQ 7

Monitörde kullanılan panelin VA panel olduğunu belirterek HDR 400 desteğinin de monitörde kullanıldığının da altını çizelim. HDR, yüksek dinamik aralık sayesinde görüntü çok daha netleşirken, daha parlak ve daha doygun kontrast oranları ile çok daha iyi sonuçlar sunuluyor. Dolayısı ile ekrana baktığınızda, gerek renk üretimi gerek HDR desteği ve gerek diğer teknik özellikler ile pürüzsüz ve yüksek kaliteli görüntüler elde edebiliyorsunuz.

ROG Strix XG49VQ 3

ASUS ROG Strix XG49VQ monitörün sahip olduğu diğer teknik detaylarda 1 milyardan fazla renk üretimi, gözleri yormayı engelleyen Flicker-free teknolojisi, düşük mavi ışık profili ve 200nit parlaklık değeri bulunuyor. Elbette güncel ekran teknolojisi olan FreeSync desteği de ikinci versiyonu ile monitöre sunulmuş durumda. AMD kanadındaki tüm ekran kartları ile uyumlu çalışan bu sistem, NVIDIA tarafında da Adaptive-Sync adı ile destek sunabiliyor. 

Oyunlara Özel Optimizasyon: GameVisual

ASUS ROG Strix XG49VQ oyuncu monitörü, güçlü teknik özelliklerinin yanı sıra kendine has özel geliştirmeler de içeriyor. Monitör, sadece görüntü sunmakla kalmazken içerdiği özel yazılım ve özellikler sayesinde sunulan görüntüyü daha iyi ve daha işlevsel hale getirebiliyor.

ROG Strix XG49VQ 16

Bu noktada monitörün kendi içerisinde bulunan GameVisual görüntü modları mevcut. Bu modları, monitörün arayüzünden seçebileceğiniz görüntü filtreleri olarak açıklayabiliriz. Oynadığınız oyunun ya da izlediğiniz film, resmin türüne göre en iyi görüntü ayarlarını içeren bu modda; FPS, yarış, manzara, sinema, MOBA gibi birçok ön ayar mevcut. Bu ayarlardan biri seçerek, görüntünün içeriğe daha iyi optimize edilmesini sağlayabiliyorsunuz.

ROG Strix XG49VQ 20

Diğer tarafta GamePlus adı verilen işlevsel yardımcı araçlar da monitöre entegre edilmiş durumda. Bu araçlar ile dilerseniz monitörün tam ortasına bir nişangah ekleyebilir, sağ ve ya sol üst köşeye FPS sayacı, geri sayım aracı ekleyebilirsiniz. Ayrıca Photoshop gibi çizim ve grafik uygulamaları için de monitörün oranlama özelliği mevcut. Ekranın her köşesinden dilediğini şekilde oranlama yapabiliyorsunuz.

ROG Strix XG49VQ 19

Tüm bu özelliklerin yanında bizi en çok heyecanlandıran özelliğin yan yana resim (PBP) olduğunu belirtelim. Bildiğiniz gibi standart monitörlerde görüntü, tek bir kaynağın sunduğu içeriği ekrana taşıyor. Ancak gelişmiş oyun monitörlerinde birden çok kaynağı tek ekranda bölünmüş olarak görüntüleyebilmek mümkün. ASUS ROG Strix XG49VQ monitörde de bu özellik 3 farklı kaynağa kadar sunuluyor.

ROG Strix XG49VQ 17

Örneğin oyun konsolunuzda oyun oynuyorsunuz ve bir bölümde takıldınız. Takıldığınız bölümü geçebilmek için YouTube’u açma ihtiyacı duydunuz. İşte bu ekran bölme özelliği ile bir yandan YouTube rehberini PC bağlantınızla izleyebilir, diğer taraftan oyununuzu devam ettirebilirsiniz. Üstelik farklı kaynaktan başka bir görüntü almak isterseniz, üçüncü ekranı da oluşturabilmeniz mümkün. Bu özellik, özellikle yayıncılar ve oyun oynarken yayın izlemeyi sevenler için etkili bir özellik. 

Görüntüleri bölmeden bahsetmişken, monitörün sahip olduğu giriş çıkışlara da bir göz atalım. Oldukça güncel ve geniş tutulan bağlantı girişleri, monitörün hemen arka kısmında kabloların yukarı doğru takılacağı şekilde organize edilmiş. Üstelik kullanacağınız kabloları gizlemek için masa standını da kullanabiliyorsunuz.

ROG Strix XG49VQ 2

ASUS ROG Strix XG49VQ monitörün görüntü girişlerinde iki adet HDMI 2.0, bir adet DisplayPort 1.2, ve iki adet USB 3.0 girişi mevcut. Aynı zamanda hızlı kullanım için sağ alt kısımda harici bir USB 3.0 girişi ve ses çıkışı için kulaklık jackı da monitörün bağlantı yuvalarına eklenmiş. Kulaklık kullanmayacak olan kullanıcılar içinse iki adet 5W gücünde hoparlör kurulumu mevcut.

Ultra Geniş Açılı Monitörde Oyun Deneyimi

Geldik incelemenin asıl kritik noktasına. Bildiğiniz gibi şimdiye kadar evlerimizde kullandığımız monitörler yeni nesil monitörlere göre nispeten daha ufak panellere sahipti. Dolayısı ile oturduğumuz noktadan zaten ufak olan ekrandaki her noktaya çok daha iyi hakim olabiliyorduk. Ancak yeni nesilde genişleyen ve büyüyen monitörlerde bu iş eğlencenin yanı sıra bir dezavantajı da beraberinde getiriyor. Bu dezavantaj tahmin edebildiğiniz gibi görüş açısı.

ROG Strix XG49VQ 14

ASUS ROG Strix XG49VQ monitör, süper ultra geniş açılı bir monitör. Dolayısı ile yanlara doğru uzayan yapıda büyük bir ekran. Bu ekranda oyun deneyimi son derece eğlenceli ve üst düzey performanslı. Ancak monitörün ultra geniş olması, bir noktadan sonra oyuncuyu belli oyun türünde yorabiliyor. Bu oyun türü elbette FPS Shooter oyunlar.

ROG Strix XG49VQ 13

FPS oyunlarında, etrafınızda olan bitene anlık refleks vermeniz gerekir. Düşmanın ne taraftan geldiği, kadraja nereden dahil olduğu özellikle rekabetçi müsabakalarda üst düzey önem taşır. Böyle geniş açılı bir monitörde ise bu takibi yapmak biraz zor. Zira monitöre tam karşıdan baktığınızda en sağ ve en sol bölümler odak açınızdan çıkıyor. Dolayısı ile kafanız ile bir sağa bir sola bakış atarak takipte bulunmanız gerekiyor. Haliyle bu uğraşıya düşmek kullanıcı için can sıkıcı olabilir.

ROG Strix XG49VQ 9

Ancak oyun türünüzü TPS yani üçüncü şahış bakış açılı açık dünya veya yarış oyunlarına çevirecek olursanız, bu kez işler tam tersine dönüyor ve kendinizi tamamen oyunun içinde buluyorsunuz. Özellikle GTA 5, Witcher 3 gibi açık dünya detayının master yaptığı oyunlarda bu monitörü kullanmak, üst düzey bir görsel şölen sunuyor. Zira kavis desteği ile birlikte oyun içerisindeki dünya monitöre daha geniş yansıtıldığı için, gerçekten oyunun içindeymiş hissine kapılıyorsunuz. 

ROG Strix XG49VQ 15

Yine de kullanıcı olarak geniş açıyı sevme nedenleriniz de olabilir zira oyun deneyimi kişiden kişiye değiştiği için bu noktada nesnel bir söz söylemek doğru olmaz. Ancak bizim görüşümüz, bu tür monitörlerin FPS türündeki oyunlar için çok da uygun olmadığı yönünde. Haricinde kalan diğer oyun türlerinde ise deneyiminiz, standart bir monitöre göre üst düzey olacaktır.

Hocanın Yorumu

ASUS ROG Strix XG49VQ oyuncu monitörü, sahip olduğu sıra dışı kavisli tasarım ve üst düzey büyük cüssesi ile dikkatleri üzerine çekebilen nadir monitörlerin arasına giriyor. Sahip olduğu görüntü panelinin sunduğu çözünürlük, yenileme, tepkime oranları ile birlikte HDR, FreeSync 2 gibi güncel görüntüleme teknolojilerini içerisinde barındıran monitör, kusursuz güzellikteki görüntü üretimi ile bizleri etkilemeyi başardı.

Elbette oyun odaklı geliştirilen ve bu odak dahilinde sunulan diğer teknolojileri de sayarsak, bu klasmanda benzer kavisli oyuncu monitörleri arasından rahatlıkla sıyrıldığını söyleyebiliriz. Ürünün piyasa satış fiyatının 7800 TL ile 8200 TL arasında olduğunu belirtelim. Dolayısı ile bütçesi yetebilen kullanıcılar için önerebileceğimiz ASUS ROG Strix XG49VQ oyuncu monitörü, satın alacak olan kullanıcılar için uzun vadede güçlü bir yol arkadaşı olacaktır.

tasarım odulu editor tavsiyesi ustun performans odul

İncelemeyi bitirirken ürün ile ilgili detayların olduğu inceleme videosunu sizlerle alt bölümde paylaşıyoruz. Görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin. Yeni incelemelerde görüşmek üzere, hoşça kalın!

ASUS ROG Strix XG49VQ Oyuncu Monitörü İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler