Cuma, Nisan 26, 2024

ASUS TUF B360 Gaming Anakart İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhaba değerli PC Hocası takipçileri. PC dünyasına dair farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün: ASUS TUF B360 Gaming anakart incelemesi gerçekleşecek.

Intel’in 8. nesil işlemcileri için geliştirilen anakart bakalım bizlere neler sunuyor?

ASUS TUF Serisi

Elimizde bulunan anakartın ASUS TUF B360 olduğunu belirttik. Peki TUF nedir? Bildiğiniz gibi ASUS ürünlerini belirli kategoriler altında sınıflandırarak ihtiyaca yönelik farklı tasarım ve donanımlar ile kullanıcının karşısına çıkıyor. Örneğin ASUS ROG serisi bunlardan biri. Tam Republic of Gamers olan bu seri üst düzey oyunculara yönelik geliştirmeler sunuyor.

tuf

Elimizde bulunan TUF B360’da ASUS’un TUF serisinin bir ürünü. TUF serisinin temel mottosu ise sağlamlık ve güç. Tasarım açısından baktığımızda da askeri bir görünüme sahip bu seri, içerisinde barındırdığı yüksek dayanıklı ve güçlü parçalar ile ön plana çıkıyor. Tabii ki bunlar ile birlikte üst düzey performans da yine bu serinin önemli detaylarından.

Şimdi gelin ASUS TUF B360 anakarta yakından bakalım.

Tasarım 

ASUS bildiğiniz gibi ürünlerinde çok çekici ve göze hitap eden tasarımlar kullanmakta. Baktığımız zaman TUF B360 modeli de bu tasarımlardan nasibini almış. Sınıfı açısından dayanıklılığın ön plana çıkarıldığı kartın tasarım çizgilerinde askeri detaylar bulunuyor. Bununla birlikte turuncu ve gri ağırlıklı renklerin kullanıldığını görmekteyiz. 

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 014

Tabii ki tasarım sadece renklerden ibaret değil. TUF B360, sağlamlığı ile ön plana çıktığı için üzerinde bulunan çok kaliteli materyaller ile de dikkat çekiyor. Bu parçalardan en dikkat çekicileri ise TUF bobinler, TUF kapasitörler ve TUF mofsetler. İsimlerinin TUF olması tamamen askeri düzeyde dayanıklılık ve sağlamlık içermeleri ile alakalı. Daha uzun ömür, daha iyi verimlilik esas alınarak geliştirilen parçalar anakartın tam olarak sunmak istediği şeye hizmet ediyor. 

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 016

Tasarım detaylarında diğer dikkat çekici şeylerde ise soket ve bağlantı yuvalarında bulunan korumalar bulunuyor. Bağlantı yuvalarının tümünde elektrostatik deşarj koruması bulunmakta. Yani kaçak akım ve kısa devre koruması. Bunun haricinde ise ekran kartı slotunun SafeSlot adı verilen metal koruma ile güçlendirildiğini görmekteyiz. Tamamen ASUS’a ait bu koruma sistemi grafik kartınızın ağırlığı ve yapısı itibari ile oluşan esneme ya da temassızlık gibi olumsuz durumlara karşı koruma sağlıyor.

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 006

Yine tasarım ile ilgili son olarak TUF B360’ın üzerinde RGB desteği olduğunu görüyoruz. Her ne kadar kartın sağ üst ve alt kısımlarına ufak kesmeler halinde ayrılmış olsa da, AuraSync profilleri ile güçlü bir aydınlatma deneyimi elde edebiliyoruz. Aynı zamanda elinizde AuraSync destekli başka ürünler varsa hepsini bir arada uyumlu şekilde kullanabiliyorsunuz.

Son olarak anakartın ATX formunda olduğunu belirtelim ve gelin ASUS TUF B360 anakartın sunduğu teknik detaylara bakalım.

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 002

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 010

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 018

Teknik detaylar

Tasarım kısmını bitirdikten sonra tasarıma oranla bizleri daha çok ilgilendiren teknik detay kısmına geldi sıra. ASUS TUF B360, tasarımı ve kullandığı malzeme kalitesi ile oldukça güçlü bir anakart olduğunu ortaya koydu. Performans alanında ise teknik veriler, anakartın oldukça iyi özellikler sunduğunu bizlere gösteriyor. Bu bağlamda teknik detayların ilkinde bizleri yeni nesil soket desteği karşılıyor.

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 011

Bildiğiniz gibi Intel 8. nesil işlemcilerini duyurdu ve piyasaya sürdü. Kullandıkları soket yapıları her ne kadar önceki nesillerde kullandığımız LGA1151 olsa da, sonuna eklediği V2 ile bir tutam değişiklik getirmiş oldu. Ancak V2 ile işlemci uyumunda yine problemler ortaya çıktı. 

ASUS TUF B360 Intel’in LGA1151 V2 slot yapısını kullanıyor. Ancak yukarıda da dediğimiz gibi V2 yapısı yalnızca 8. nesil işlemcilere destek sunuyor. 6. ya da 7. nesil LGA1151 işlemciler bu slotta ve anakartta çalışmıyor. Bu yüzden TUF B360 kullanacaksanız 8. nesil bir işlemci sahibi olmanız gerekmekte. 

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 012

Öte yandan TUF B360 herhangi bir overclock desteği sunmuyor. Bu açıdan işlemcilerinizin frekansını manuel olarak arttıramıyorsunuz. Ancak Intel Turbo Boost desteği tabii ki 2.0 sürümü ile anakartta mevcut. İşlemcinin desteklediği frekans bazında bu hız aşırtma otomatik olarak sorunsuz olarak gerçekleşiyor. 

TUF B360 üzerinde 4 adet DDR4 bellek yuvası bulunduruyor. Bu yuvaların sunabildiği maksimum çalışma frekansı ise 2666MHz. Maksimum bellek kapasitesi ise 64GB olarak belirlenmiş. Oldukça yeterli ve performans sahibi destek sunan modüller aynı zamanda çift kanal desteği de sunuyor. Son olarak anakart, Intel‘in XMP desteğini de üzerinde barındırıyor.

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 007

Anakartın diğer özelliklerinde ise çoklu grafik çıkışı görmekteyiz. Buna göre Intel HD Graphics desteği ile anakartın VGA ve HDMI yuvalarından görüntü alabilmeniz mümkün. Alacağınız görüntü performansında 1024MB’a kadar video belleği kullanabiliyorsunuz. Öte yandan anakartın çoklu ekran kartı desteği de bulunmakta. Ancak bu destek yalnızca AMD CrossFire ile sınırlandırılmış. NVIDIA SLI desteği ne yazık ki TUF B360’da bulunmuyor

Buraya kadar anakartın ön plana çıkan teknik detaylarından bahsettik. Diğer önemli detaylarda ise 2 adet M.2 SSD yuvası başı çekiyor. Bu yuvaların biri M.2 Gen 1 iken diğeri M.2 Gen 2 desteği sunmakta. Jenerasyonlar arasında da pek tabii ki performans farkı bulunuyor. Yine 6 adet SATA 6 portu anakart üzerinde konumlandırılmış.

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 009

Öte yandan TUF B360 üzerinde ASUS Turbo LAN ile TUF LANGuard destekli gigabit ethernet kontrolcüsü barındırıyor. Ses tarafında ise Realtek’in ALC887 Codecli 8 kanallı jack çıkışı bulunuyor. Ses yongasında destek sadece codec ile sınırlandırılmamış, DTS Custom sistemi ile de bu performans üst düzeye çıkarılmış. Özellikle DTS destekli kulaklık ya da ses sistemlerinde oldukça yüksek bir ses deneyimi elde ediyorsunuz.

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 015

Teknik detay kısmında son olarak USB portlarından bahsedelim. USB 3.1 desteği gördüğümüz TUF B360’da 2 adet yuva Gen 2, 3 adet yuva ise Gen 1 olarak karşımıza çıkıyor. USB 2.0 yuvaları ise 6 adet olarak belirlenmiş.

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 003

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 008

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 014

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 017

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 019

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 013

asus tuf b360 gaming plus anakart ozellikleri

Son yorum

ASUS TUF B360 anakartın tasarım ve teknik detaylarına yakından baktık. Özellikle giriş ve orta segment kullanıcılar için taze bir nefes olacağını düşündüğümüz anakart özellikle sunduğu yüksek dayanıklılık ile ön plana çıkıyor. ASUS’un kendine has yazılım ve donanım desteğini de gördüğümüz anakart, uzun ömür kullanımlar için tercih edilebilir anakartlar arasında bulunuyor. 

ASUS TUF B360 Plus Gaming Anakart İncelemesi 022

Evet değerli hocalar bir inceleme yazımızın daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bugün sizlerle ASUS TUF B360 anakarta yakından bakarak bizlere sunduğu teknolojilere değindik. Anakart ile ilgili yorum ve görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Ödüller

fiyat performans krali odul

pch tavsiye eder odul png

Anakartın detaylı incelemesine, montaj ve BIOS ayarlamalarını içeren video incelemesine aşağıda bulunan video bağlantısından ulaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

ASUS TUF B360 Gaming Anakart İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler