Cuma, Nisan 26, 2024

ASUS X470-F Gaming Anakart İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhaba pek değerli PC Hocası takipçileri. Her zaman olduğu gibi en yeni ürünleri Türkiye’de ilk kez incelediğimiz hocanın masasında bugün: ASUS X470-F Gaming anakart incelemesi gerçekleşecek.

ASUS’un en yeni anakartı olan bu model bakalım bizlere neler sunacak?

Tasarım

Bildiğiniz gibi ASUS oyuncular için çok özel bir seri oluşturdu. Republic of Gamers adı verilen bu seride anakartlardan ekran kartlarına, kulaklıklardan klavye ve mouselara kadar birçok ürün tanıtıldı ve bizlere sunuldu. Oyunlardaki rekabeti, dinamizmi ve performansı adeta ürünlerine entegre eden ASUS, şimdi de bizlerin karşısına X470-F Gaming anakart ile çıktı.

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 011

ASUS X470-F’in tasarımına geçmeden önce kutu içeriğinden bahsedelim. Oldukça şık ve kaliteli olarak karşımıza çıkan kutu, ASUS tarafından oldukça zengin tutulmuş. Kutu içerisinden, anakarta ek olarak kullanım kılavuzları; içinde çeşitli yazılımlar barındıran disk, bağlantı kabloları, SLI köprüsü, kasanıza yapıştırmanız için tasarlanmış -harika- etiketler ve İngilizce yazılmış rahatsız etmeyin kapı askısı çıkmakta.

Gerçekten oldukça yeterli bulduğumuz kutu içeriğinden sonra ASUS X470-F’in tasarımına değinebiliriz. Başlığın ilk paragrafında da bahsettiğimiz gibi ASUS, oyun dünyasının dinamiklerini çok güçlü şekilde ürünlerine yansıtabiliyor. Bu yansımayı tabii ki en çok tasarım alanında görmekteyiz.

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 007

ASUS X470-F anakart; gerçekten çok şık ve kaliteli bir kart olmuş. Kartın kaslı yapısı siyah ve gri renkler ile desteklenerek çekici bir hale getirilmiş. Aynı zamanda kullanılan kaliteli kapasitörler, SafeSlot yapı, VRM ve PCB kalınlığı, anakartın dayanıklılık ve sağlamlık açısından fark yarattığını ortaya koymakta. 

Kullanılan malzemeler, kaslı yapı ve kalın PCB yapısı pek tabii karta doğal bir ağırlık getirmiş. Bu ağırlık ile bile kartın kalitesi hakkında bizlere bilgi vermekte. Yapı olarak ATX form kullanan anakart, üzerinde hazır monteli kalkan barındırmakta. Böylelikle anakartı kasanıza takarken, kalkanı yerleştirmek için ekstra çaba harcamıyorsunuz. Ayrıca monteli yapının daha sağlam olduğunu ve sarsıntı kaynaklı oynamalarda da ekstra koruma sağladığını söyleyebiliriz.

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 014

Öte yandan yeni anakartın işlemci soğutucu bölmesine daha fazla alan ayrıldığını görmekteyiz. Bu da özel soğutucu kullananlar için oldukça yararlı olacaktır. Aynı zamanda anakart üzerindeki soğutucu blokları soğutma açısından da yüksek performans vaat etmekte. 

ASUS X470-F’in tasarımında en önemli hususlardan biri de pek tabii RGB desteği. ASUS’un kendi aydınlatma sistemi AuraSync ile anakart, kullanıcı özelleştirmesine imkan tanırken estetik anlamda da oldukça başarılı işler çıkartıyor. Anakart üzerinde sadece logo bölümünde kullanabildiğiniz aydınlatma sistemi, birbirinden farklı renk profilleri ile tam uyumlu çalışarak göze hitap eden bir görünüm sunuyor.

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 017

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 008

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 019

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 012

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 002

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 015

asus rog strix x470 f gaming test 002

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 013

Tasarım ile ilgili dikkat çeken noktalardan sonra teknik detaylara geçiş yapalım.

Teknik detaylar

Evet hocalar, ASUS X470-F Gaming anakartın tasarımından bahsettik. Şimdi asıl önemli olan şeye, kartın bizlere sunduğu detaylara geldi sıra. ASUS X470-F anakartın en temel özelliği AMD’nin yeni nesil Ryzen işlemcilere verdiği destek. AM4 soket tipi kullanan anakartımız bu slot tipi ile uyumlu olan, birinci ve ikinci nesil Ryzen serisi işlemcilere destek sunuyor.

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 006

Aynı zamanda 7. nesil A ve Athlon X4 serisi işlemcilere de destek sunan anakart, bu destek listesinde bulunan işlemcilerin en fazla 8 çekirdekli olan modellerinde çalışmakta. Yani kullanacağınız işlemci uyumlu olsa bile en fazla 8 çekirdekli olmalı.

Öte yandan anakart üzerinde 4 adet DDR4 bellek yuvası bulunmakta. Bu bellek yuvaları toplamda maksimum 64 GB’a kadar destek sunuyor. Bellek yuvalarının desteklediği çalışma frekansları ise en düşük 2133 MHz, en yüksek 3466 MHz olarak görülmekte. Tabii ki bu frekans hızları ikinci nesil Ryzen’lar için geçerli. Birinci nesil Ryzen’larda en yüksek frekans hızı 3200 MHz iken 7. nesil A ve Athlon X4 serisinde bu hız 2400 MHz olarak belirtilmiş. 

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 013

ASUS X470-F anakartın bir diğer teknik detayında ise çoklu GPU desteğini görüyoruz. Bu alanda da oldukça bonkör davranan ASUS, anakarta NVIDIA SLI tarafında 2 yollu, AMD CrossFireX tarafında ise 3 yollu çoklu GPU desteği sunmakta. 

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 004

Üzerinde 3 adet PCI-Express genişleme yuvası bulunan anakart, bu yuvaları işlemcilerin dahil oldukları aile tiplerine göre kullanma desteği sunuyor. Depolama kanadında ise 2 adet M.2 SSD desteği başı çekmekte. Buna ek olarak da 6 adet SATA6 desteği de görmekteyiz.

Ses kanadında da dolu dolu gördüğümüz anakart, 8 kanallı SupremeFX ile ön plana çıkıyor. ROG STRIX imzalı bu ses teknolojisi daha yüksek kaliteli ve temiz ses deneyimi için çalışıyor. Buna ek olarak anakart, ASUS’un geliştirdiği Sonic Radar 3 ve Sonic Studio 3 yazılımları ile birlikte tam uyumlu çalışıyor ve oyun içi ses deneyiminizi katlıyor. Arka panelde ise bu teknolojiler 3.5mm jack yuvaları ve optik ses çıkışı ile birleşmekte.

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi 009

Yine arka panelde 7 adet USB 3.1 yuvası gördüğümüz anakart, HDMI ve DisplayPort‘a da yer vermiş. Yine anakartın Intel destekli Gigabit LAN kontrolcüsü barındırdığını belirtelim. Son olarak anakart, overclock desteğinde ROG RAMCache II, ROG CPU-Z, Overwolf ve GameFirst IV uygulamalarını barındırmakta.

Teknik detayları da tamamladıktan sonra dilerseniz ASUS X470-F anakartın performans değerlerine bakalım.

Performans

ASUS X470-F anakartın performansını ölçmek için bazı parçalar kullandık. Aşağıda kullandığımız parçaya göre aldığımız test sonuçlarını göreceksiniz, ancak önce sizlere test yaptığımız parçalardan bahsedelim:

  • İşlemci: AMD Ryzen 2600
  • RAM: 8+8 GB Corsair Vengeance 3000 MHz
  • Ekran Kartı: NVIDIA GTX 1070Ti
  • SSD: 120 GB Corsair
  • HDD: Western Digital 1 TB
  • İşletim Sistemi: Windows 10 Professional

 

amd ryzen 2600 cinebench

amd ryzen 2600 blender test bmw

ryzen 2600 sicaklik testi

asus rog strix x470 f gaming anakart ryzen 2600 sicaklik test

asus rog strix x470 f gaming anakart ryzen 2600 cinebech test 002

asus rog strix x470 f gaming anakart ryzen 2600 cinebech test

far cry 5 ryzen 2600 test

rocket league ryzen 2600 test

rainbow 6 ryzen 2600 test

gta 5 ryzen 2600 fps testi

pubg test ryzen 2600

Hocanın yorumu

Evet değerli hocalar. ASUS‘un yeni anakartı X470-F Gaming‘in incelemesini tamamladık. Gerek tasarım gerek sunduğu performans açısından bizlere oldukça iyi sonuçlar veren anakart, deyim yerinde ise babakart olarak anılmayı hak ediyor. Özellikle tasarım ve sağlamlığın getirdiği güç, güncel donanım uyumu ile birleşerek uzun soluklu oyun kullanımına olanak tanıyor.

Bu bağlamda ASUS X470-F Gaming anakart, sizlere önerebileceğimiz ender anakartlardan biri konumunda.

asus rog strix x470 f gaming anakart incelemesi

Evet hocalar bir inceleme yazımızın daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu yazımızda sizlere ASUS X470-F Gaming anakartından bahsettik. Anakart ile ilgili detaylı incelemeye, FPS ve performans testlerine aşağıda bulunan video bağlantısından ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.

Ödüller

pch tavsiye eder odul png

performans canavari odul

Yeni bir yazı da görüşmek üzere, hoşça kalın!

ASUS X470-F Gaming Anakart İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

2 YORUMLAR

  1. İki anakart arasında kalmıştım ancak gördüm ki ASUS bu konuda işleri epey ilerletmeye kararlı. X470F gaming serisi gamingden ziyade gerçekten burdayım diye bağırmış dediğiniz gibi. Profesyonel bir kullanıcı olarak ya ASUS ya da Gigabyte kalitesinden vazgeçemiyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler