Cuma, Nisan 26, 2024

BTK Başkanı Türkiye’nin İlk 5G’ye Geçen Ülkelerinden Birisi Olacağını Açıkladı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye’nin dünya üzerinde ilk 5G teknolojisini kullanan ülkelerden bir tanesi olacağını açıklayan BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, konu hakkında GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde konuştu. Şuanda ülke bazlı olarak aktif bir şekilde 4.5G teknolojisini kullanıyoruz. Ancak yeni 5G teknolojisi bizlere neler getirecek?

Öncelikle 5G’ye Hazır mıyız?

Burada kalemi kağıdı bir kenara bırakarak 4.5G teknolojisi üzerinde bir kaç satır konuşalım hocalar; Sizce 4.5G’yi verimli bir şekilde kullanabiliyor muyuz? Hatırlıyorum da 4.5G’ye geçiş yapmadan önce televizyonlarda, gazetelerde, internet sitelerinde ve pek çok sosyal mecrada “ooouu 300 Mbps hızlara çıkıyoruz, mükemmel hızlar bizleri bekliyor.” gibi pek çok yorum yapılmıştı.

Ancak ne yazık ki şuanda o vaat edilen hızların sadece %25’ini alabiliyoruz. O da mobil veride ortalama 50 Mbps hızları işaret ediyor. Bu da ülkemizin alt yapı konusunda ne yazık ki hala çok fazla eksiği olduğunu gösteriyor. Tabii ki bu durumu sadece mobilde telefonda kullanım olarak düşünmemeliyiz.

4.5G teknolojisi içerisinde barındırdığı yeni çalışmaları ile pek çok kurumun hızına hız kattığı aşikâr. Fakat son kullanıcı bazında aynı şeyi söyleyebilmek pek mümkün değil. Bunu gerek trafik ışıklarında, gerek mobeselerde, gerek hastanelerde, gerekse de şebekelerde net bir şekilde görebiliyoruz.

Şurada dışarı çıkıp vatandaşa “İnternetinizden memnun musunuz?” diye sorarak röportaj yapsak 10 kişiden neredeyse 10’u “değilim” yanıtını verecektir. O yüzden ülkemizin aslında kanayan yaralarından bir tanesi ile yıllardır kullanıcılar mücadele ediyor.

turkiye 5g aciklamasi

5G Teknolojisini Kullanacak Olan İlk 3 Şehir

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan 5G teknolojisi hakkında açıklamalar yaparken, bu teknolojiyi kullanacak olan ilk 3 şehrin ismini de verdi. Hatta yaptığı diğer açıklamada “Biz 2023’te kendi milli şebekesi ile 5G‘ye geçen ilk ülkelerden birisi olmak için bütün hazırlıklarımızı yapmaya devam ediyoruz. Bugün tüm bağlantılarımızı kuruyor ve operatörlerimize konular hakkında bilgilendiriyoruz. 5G konusunda Hacettepe, ODTÜ, Bilkent, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ile birlikte 5G vadisi çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Şuanda Türkiye’de 51 milyon kullanıcının 4.5G teknolojisine geçiş yaptığı resmi raporlarda yer alıyor. 5G teknolojisini kullanacak olan ilk ülke ise tahmin edeceğiniz üzere Amerika Birleşik Devletleri oluyor. Yine ABD’nin 5G teknolojili ilk üç şehri ise Teksas bölgesindeki Dallas ve Waco olurken, bir diğeri Atlanta eyaletinin merkezinde bulunan Georgia metropolü oluyor.

5g teknolojisi

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler