Cuma, Mart 29, 2024

Facebook, Cambridge Analytica Davasından Ötürü Halen Cezalar Ödüyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Facebook, kullanıcı gizliliği konusunda başvuracağımız en iyi şirket değil ve şirket halen 2018 yılında yaşadığı Cambridge Analytica skandalının cezalarını günümüzde de ödemeye devam ediyor. Facebook 5 milyar dolar ceza ödeme sorumluluğuna sahip.

Geçtiğimiz gün, Avustralya İzleme Örgütü, Avustralya Enformasyon Komiseri Ofisi (OAIC) bir bildiri yayımladı ve Facebook’u görevi kötüye kullanmak ve veri skandalını nasıl ele verdiğini tartışmak üzere çağırdı. OAIC, Facebook’tan kullanıcı başına 1.700.000 dolara kadar istediğini belirtirken, skandaldan etkilenen toplam 311.074 Avustralyalı kullanıcı olduğunu da söyledi.

8aeb9325b36801f3a735370e83ce23cd
Facebook, Cambridge Analytica Davasından Ötürü Halen Cezalar Ödüyor 4

Avustralya’da faaliyet gösteren tüm kuruluşlar, Avustralya gizlilik yasaları kapsamındaki yükümlülüklerine uygun olarak, kişisel bilgileri işleme şeklinde şeffaf ve sorumlu olmalıdır. Facebook platformunun tasarımının, kullanıcıların kişisel bilgilerinin nasıl ifşa edildiği konusunda makul bir seçim ve denetim kullanamadıkları anlamına geldiğini düşünüyoruz.

Facebook’un varsayılan ayarları, gizlilik pahasına hassas bilgiler de dahil olmak üzere kişisel bilgilerin ifşasını kolaylaştırdi.

Bu eylemlerin yaklaşık 311.127 Avustralyalı Facebook kullanıcısının kişisel verilerinin, kullanıcıların beklentilerinin çok dışında, siyasi profil oluşturma da dahil olmak üzere satılmaya ve kullanılan aladiyete bırakıldığını iddia ediyoruz.

– Angelene Falk, Avustralya Bilgi Komiseri ve Gizlilik Komiseri
official facebook logo slide
Facebook, Cambridge Analytica Davasından Ötürü Halen Cezalar Ödüyor 5

Dava, Avustralya’nın Gizlilik Yasası’nın 1988’nci maddesini doğrudan ihlal ede “This is Your Digital Life” uygulaması aracılığı ile kullanıcı verilerini paylaşmak ile Facebook’u suçluyor.

Yasal işlem başlatan OIAC, şu açıklamayı dile getirdi:

Facebook Etkilenen Avustralya Bireylerin kişisel bilgilerini ifşa etti. Bu kişilerin çoğu “Bu Sizin Dijital Yaşam” App yüklemedi; Onların Facebook arkadaşları yaptı. Bu kişiler Facebook’taki ayarlarını değiştirmek için karmaşık bir işlem üstlenmedikçe, kişisel bilgileri Facebook tarafından varsayılan olarak “Bu Sizin Dijital Yaşam” Uygulamasına ifşa edildi. Facebook, Etkilenen Avustralyalı Bireyleri kişisel bilgilerinin nasıl ifşa edileceği veya bir arkadaşınız tarafından yüklenen ancak bu kişi tarafından yüklenmeyen bir uygulamaya açıklanabileceği konusunda yeterince bilgilendirmedi.

271627211182433682837k
Facebook, Cambridge Analytica Davasından Ötürü Halen Cezalar Ödüyor 6

Facebook, bu kişilerin kişisel bilgilerini yetkisiz ifşaya karşı korumak için makul adımlar atamadı. Facebook, “Bu Sizin Dijital Yaşam” Uygulamasına açıkladığı kişisel bilgilerin tam olarak ne olduğunu veya kapsamını bilmiyordu. Uygulamanın elde edilen kişisel bilgileri üçüncü taraflara ifşa etmesini de engellemedi. Açıklanan bilgilerin tam kapsamı ve kime açıklandığı bu doğrultuda bilinemez. Bilinen şu ki, Facebook Etkilenen Avustralyalı Bireylerin kişisel bilgilerini, geliştiricileri uygulamayı kullanarak elde edilen kişisel bilgileri siyasi danışmanlık şirketi Cambridge Analytica’ya satan “This is Your Digital Life” Uygulamasına ifşa etti. Facebook politikalarının ihlali.

Sonuç olarak, Etkilenen Avustralyalı Bireylerin kişisel bilgileri ifşa, para kazanma ve politik profil oluşturma amacıyla kullanım riskine maruz kalmıştır.

– OIAC

Davanın mevcut durumu hakkında bir bilgimiz yok fakat görünüşe göre 529 milyar dolarlık bir fatura, Facebook beyciğimize kesildi.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler