Perşembe, Nisan 18, 2024

Facebook’ta Artık Sahte Habercilik Sona Eriyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Popüler sosyal medya devi Facebook, sayfalarını kullanarak sitelerine yanıltıcı hit çeken web sitelerini algoritma ile cezalandıracağını duyurdu. Bundan böyle sadece “tıklama avcılığı” yapan ve kendisini haber sitesi sanan web siteleri artık Facebook‘tan hit çekemeyecek.

Adsense Canileri, Para Avcıları

Bazı web sitelerinde mutlaka denk gelmişsinizdir arkadaşlar. Adamın 2 milyon beğeniye sahip Facebook sayfası var. Kıytırıktan bir tane haber sitesi kurmuş veya kurdurtmuş. Ondan sonra buraya 10 tane görsel ekleyip sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. Paylaşırken de “son dakika, öldük bittik bunu yapmazsanız durumlar vahim” gibi “ağzının ortasına bir tane vurasım geldiği” cümleleri kurarak paylaşıyorlar. Ne hikmettir ki, böyle aptal saptal haber sitesi bile denilemeyecek sitelerin postlarını da millet beğeniyor.

Emek bu kadar ucuz olmamalı değerli arkadaşlar. O yüzden Facebook’un geliştirmiş olduğu bu algoritmayı sonuna kadar destekliyoruz. Hiç değilse biraz elleri klavye tutmayı öğrenir ve adam gibi haber yapmayı öğrenirler. Adsense peşinde koşarak para avcılığından başka bir şey yapmayan bu mahluklara ne yapılsa azdır bence.

facebook-haber
4 Ağustos’ta Duyuruldu

Facebook’un blogunda yayınlanan yeni algoritmaya göre tıklama avcılığı yapan web siteleri ve kullanıcılar artık yeni algoritmaya takılarak web sitelerine kullanıcı çekemeyecekler. Facebook’a göre önümüzdeki haftalar içerisinde tıklama avcılığı yapan sitelerin yavaş yavaş azalacağını belirtiyor.

Yeni algoritmanın çalışma prensipleri arasında ise bir e-posta sisteminin spam filtresine benziyor. Eğer sizin paylaştığınız içerik gerçekten ilgili bir içeriğe gitmiyorsa veya kandırmaya yönelik (para kazanma amaçlı) davranışlarda bulunuyorsa, değil 2 milyon 15 milyon olsa da kurtaramayacak. Facebook bu algoritması ile birlikte sizlere yukarıda bahsetmiş olduğum haberciliğin peşine düşmüş durumda. Cezalandırma sistemi olarak da bu kişilerin paylaşmış olduğu postları haber akış sıralamalarında görünmüyor. Hal böyle olunca kimse de haberlerine tıklamıyor.

Şuan için test aşamalarında olan algoritmanın bu ay sonu itibari ile devreye girmesini bekliyoruz. Açıkçası uzun zamandır beklenen bu hamlenin bu kadar gecikmemesi gerektiğini düşünüyorum. Yakında bu sayfa sahipleri cezaya girdikten sonra sağda solda “gel vatandaş 2 milyon beğenili sayfa” diye konu açarlar. Ancak çöp bir sayfayı o saatten sonra kim alır orası meçhul.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler