Perşembe, Nisan 25, 2024

Facebook’ta Kamera İznine Dikkat!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Son gelişmelere göre Facebook‘un yenilenmesiyle beraber kamera izni sadece fotoğraf çekmek için kullanılmayacak. Facebook‘u kullandığınız sürece bilgisayarınızın webcami üzerinden ya da telefonunuzun ön kamerasından sizi izleyerek duygularınızı tahmin eden bir algoritmayı kullanıma soktu.

facebook sayfalar 001

Bilim kurgu filmi izleyenlerin az çok anlayacağı gibi bilgisayarların bizi tanıyıp anlamak için yüzümüne “bakacağı”, bazı bilim kurgu filmlerinde ön görülmüş. Facebook‘un yeni soktuğu algoritması ise bizimle direkt iletişim kurmasa da, duygularımızı tahmin etmeye çalışıyor. Dünyanın önde gelen yazılım şirketlerinden CBI Insight’ın açıklamasına göre “yüz tanıma” algoritması için Mark Zuckerberg tarafından 2015 yılında patent alınmış. Bu yüz tanıma algoritması denilene göre ön kamerayı kullanarak yüzümüzü algılıyor ve duygularımızı tahmin etmeye çalışıyor.

Henüz bunu siteye ve uygulamaya eklemişler midir bilinmiyor fakat yakın zamanda bu özelliği teste tabii tutacakları gündemde. Ayrıca bu algoritma fotoğraftan “emoji” algılama amaçlı da kullanılacak, yani selfie’nizi çektikten sonra bu algoritma yardımıyla Facebook, suratınızın şekline göre en yakın emojiyi kullanacak. 

Bu özellik her ne kadar gelişmiş olarak kabul edilse de Facebook‘un bizim duygularımızı takip etmesi, bizi özel anlarımızda bile takip etmesine ya da duygularımıza göre reklamların karşımıza çıkmasına neden olabilir. Ne amaçla ve nasıl kullanılacağı belli olmasa da biraz mahremiyete ihlal konusu gündeme çıkmayacak değil. En iyisi ne olacağını ileride görelim.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler