Salı, Nisan 23, 2024

GIGABYTE AORUS Z370 ULTRA GAMING WiFi OP Anakart İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye’nin teknoloji platformu PC Hocası‘ndan herkes merhabalar. Birbirinden farklı donanımları incelediğimiz hocanın masasında yeniden beraberiz. Bugün, yepyeni bir ürün olan GIGABYTE AORUS Z370 ULTRA GAMING WiFi anakart incelemesi gerçekleştireceğiz.

GIGABYTE’ın Intel ailesi için geliştirdiği ve içerisinde Intel’in Z370 yonga seti barındırdığı anakarta gelin yakından bakalım.

Tasarım

GIGABYTE’ın yeni AORUS Z370 anakartı, üst segmentte bir ürün olduğu için oldukça çekici ve şık bir yapı sunuyor. Mat siyah rengin ağırlıkta kullanıldığı PCB’ye beyaz renk eşlik ediyor. Aynı zamanda birkaç noktada da kırmızı detaylar görmek mümkün. Oldukça iyi kombine edilmiş renkler, anakartın güçlü ve asi görünmesini sağlıyor. Boyut olarak da ATX formunda olan anakart, hacimli bir duruş sergiliyor.

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 008

Anakart üzerinde dikkat çeken diğer tasarım detaylarında, yine kaslı yapısı ile dikkat çeken soğutma blokları ve giriş çıkış portlarını yuvalayan zırh bulunuyor. Termal yapıda olan bu zırh, anakartın soğutma performansına olumlu etkiler sağlıyor. Öte yandan anakartın orta kısmında da M.2 koruma ve soğutma zırhı görülüyorken bu blok ve zırhların üzerinde de AORUS logo ve yazısı konumlandırılmış.

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 007

AORUS Z370 ULTRA anakart, kullandığı parçalar ile de oldukça sağlam bir yapı sunuyor. Özellikle RAM ve genişleme yuvalarında kullanılan koruyucu braketler, hem görüntü hem de dayanıklılık açısından üst düzey bir deneyim sunuyor. Öyle ki normalde montaj yaparken özellikle RAM’lerde anakartın baskı esnasında esnediğini ve hafif eğim aldığını görürüz. Ancak AORUS Z370 ULTRA, bu konuda tamamen sert bir yapı sunuyor ve esnemeleri sonuna kadar önlüyor.

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 022

Öte yandan ses ve diğer kapasitörlerin de yüksek dayanıklı malzemelerden imal edildiğini görebilmek mümkün. Yine anakartın kükürtlenme ve oksitlenmeye karşı çok daha dirençli bir PCB yapısına sahip olduğunu ekleyelim. 

Tasarım ile ilgili olarak söylenecek bir diğer nokta, anakartın sunduğu RGB aydınlatma alanları. Oldukça zengin kullanılan aydınlatmalar; anakart kenarlarında, RAM slotlarında, genişleme yuvalarında ve soğutma bloklarında olmak üzere 5 farklı yerde konumlandırılmış. Üstelik anakartın sağ kısmnda kalan uzun şeridin de değiştirilebilir kaplamaya sahip olduğunu belirtelim. Ayrıca GIGABYTE, sunduğu bu RGB’lerin kendi aydınlatma sistemi RGB Fusion ile tam uyumlu olarak hazırlamış. Yine kutu içerisinde kasanızda kullanabileceğiniz bir RGB LED şerit de bulunuyor.

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 025

Teknik Detaylar

GIGABYTE AORUS Z370 anakart, oldukça güçlü, yüksek performanslı ve dolu dolu gelen üst düzey bir anakart. Teknik detaylara giriş yaparken öncelikle anakartın Intel tabanlı olduğunu ve içerisinde Intel Z370 yonga seti barındırdığını belirtelim. Yani anakart, LGA 1151 soket yapısına sahip ve Intel’in 8. nesil işlemcileri ile tam uyumlu çalışıyor. 

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 011

Buradaki nesil farkını da kısaca izah edelim. Normalde Intel’in altıncı ve yedinci nesil işlemcileri de LGA 1151 soket yapısına sahip. Ancak sekizinci nesil işlemcilerin içerinde çeşitli geliştirme ve değişiklikler yapıldığı için aynı soket yapısına sahip olmalarına rağmen önceki soketler ile uyum sağlamıyor. Bu nedenle sekizinci nesil işlemciler için Z370 yonga seti kullanıma sunuldu. 

Anakartımızın teknik detaylarına dönüş yapacak olursak LGA 1151 soket yapısına sahip olduğunu söyledik. Öte yandan anakartın RAM slotlarının da 4 adet olduğunu görüyoruz. Bu slotlar DDR4 bellek tipi ile çalışıyor ve en yüksek 64GB kapasitede ve 4000MHz frekansında destek sunabiliyor. Aynı zamanda slotların XPM profillerine de tam destek sunduğunu ve alınan performansın da arttığını belirtelim.

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 021

Anakartın genişleme yuvalarında ise 3 adet PCI-Express yuvası görüyoruz. Yuvalardan biri x16, biri x8 ve diğeri x4 modunda çalışıyor. Öte tandan bu yuvalar kullanılarak çoklu grafik çözümü oluşturabiliyorsunuz. Anakart bu alanda da dört yola kadar NVIDIA SLI ve AMD CrossFire destekleri ile birlikte geliyor. 

GIGABYTE AORUS Z370 anakart, teknik detaylarında sunduğu Intel Optane desteği ile birlikte geliyor. Üzerinde iki adet M.2 yuvası barındıran anakart, RAID destekleri de sunuyor. Bu sayede kullandığınız depolama birimi HDD olsa bile SSD seviyesinde yüksek performans alabiliyorsunuz.  Ayrıca anakart 6 adet SATA bağlantısına imkan tanıyor.

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 010

Depolama noktasında dikkat çeken en önemli detay, anakartın içerisinde dahili Optane belleğin olması. Yani anakartı satın aldığınızda anakar ile birlikte 16GB ya da 32GB boyutunda Intel Optane M.2 bellek almış oluyorsunuz. Böylelikle sadece bu belleği kullanarak harici bir M.2 ya da SSD satın almadan yüksek veri performansına ulaşıyorsunuz. Kullandığınız donanım harddisk olsa bile durum değişmiyor, SSD’ye yakın veri performansını tek başına bu bellekler ile alabiliyorsunuz. Yakın zamanda bununla ilgili çeşitli rehber ve testlerimizi sizlerle paylaşacağız.

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 017

Öte yandan anakartın destek verdiği ağ bağlantılarında da WiFi ve yüksek hızlı LAN desteği görebiliyoruz. Kutu içerisinden gelen WiFi adaptörü ile anakartı kablosuz olarak kullanabilirken aynı zamanda Intel Gigabit LAN desteği ile de kablolu yüksek hızlı bağlantı kurabilirsiniz. Öte yandan anakartın içerisinde Bluetooth desteği de mevcut.

GIGABYTE AORUS Z370 anakartın sunduğu ses özelliklerinde de Realtek ALC1220 Codec görüyoruz. 7.1 Kanal HD ses deneyimi sunan ses çipi, yüksek kaliteli kapasitörler ile güçlendirilmiş. Ayrıca akıllı kulaklık amfisine sahip olan anakart, düşük seviye sesleri 120dB seviyesine kadar kayıpsız olarak yükseltebiliyor. 

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 006

Anakartın arka giriş ve çıkışlarında ise 4 adet USB 3.1 portu dikkat çekiyor. Öte yandan USB 2.0 portlarını da ve WiFi bağlantı antenlerini de görüyoruz. Ayrıca anakartın USB Type-A ve Type-C desteği de mevcut. Görüntü çıkışında ise yalnızca HDMI yuvası görülürken, ses çıkışlarında optik ses çıkışı dahil diğer jacklar mevcut.

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 013

Son olarak anakartın diğer detaylarına değinelim ve hocanın yorumuna geçelim. AORUS Z370 anakart, üzerinde 6 adet ısı sensörü ile soğutma alanında dikkat çekiyor. Tüm bu sensörler, soğutma kanadında etkili bir performans sunarken kullanıcıya da müdahale imkanı tanıyor. Ayrıca akım koruma, su akışı hızı gibi çeşitli uyarı ve bilgilendirme donanımları da mevcut. Tamemen yenilenmiş BIOS ekranına sahip olan anakart, kullanımı kolay bir deneyim sunuyor. Ayrıca ürün ile birlikte Norton Internet Security ve cFosSpeed yazılımları da hediye ediliyor.

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 023

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 015

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 016

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 009

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 025

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 018

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi 004

Hocanın Yorumu

Geldik anakart hakkındaki genel inceleme yorumumuza. GIGABYTE, ürettiği anakartlar ile kalitesi ve güvenilirliğini uzun zamandır ispatlıyor. AORUS serisi ile de bu tecrübeyi bir adım öteye götüren firma, yine bizlere yüksek kaliteli ve yüksek performanslı bir anakart sunmayı başarmış. 8. nesil işlemci uyumu, yüksek frekans destekli RAM’ler ve yüksek hızlı depolama çözümleri ile anakart, profesyonel oyuncular için ideal görünüyor.

Yakın zamanda Intel tabanlı üst seviye bir sistem toplayacaksanız, GIGABYTE AORUS Z370 ULTRA WiFi anakart modelini sizlere tavsiye ederiz

Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming WiFi OP İncelemesi

Evet hocalar, incelemeyi burada bitiyoruz. Ürün ile ilgili kafanıza takılan tüm noktaları bizlere yorumlar kısmında bildirebilirsiniz. Ürünün video incelemesine aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilir, SSD alanında sunduğu yüksek performansa göz atabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

Ödüller

pch tavsiye eder odul png

performans canavari odul

Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming WiFi Anakart İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

2 YORUMLAR

  1. Fiyatı da uygun olsa biraz tadından yenmez de çok pahalı bir anakart. Adamların da suçu yok ki arkadaş dolar euro almış başını gidiyor ne olacak bilmiyoruz.

  2. Ayrıca Optane belleğin anakartın içinde gelmesi çok iyi bir düşünce. Çünkü 340 tl filan cebinizde kalıyor ekstra para ödemiyosunuz. Gigabyte gidip optane bellek desteği var al koy kardeşim de diyebilirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler