Cumartesi, Nisan 20, 2024

Google ve Harvard, Depremleri Yapay Zeka İle Tahmin Edecek

Paylaş

silkroad gaminggentr

Harvard ve Google‘ın bilim adamları, yapay zeka kullanarak deprem sonrası artışın nerede olabileceğini tahmin etmek için bir yöntem geliştiriyorlar.

Bir bölgede eğer büyük bir deprem olduysa deprem sonrasında orada tehlike bitmiş değildir. Büyük depremden sonra zaman zaman aralıklarla artçı depremler meydana geliyor. Google ve Harvard bilim adamlarının çalışmaları sonucunda yapay zeka ile artçı depremleri tahmin edebilecek. Bu sayede insanları daha önceden bilgilendirerek yaralanma ve ölüm sayılarını en aza indirmek istiyor.
 
Bilim adamları ve Google, 131.000’den fazla artçı deprem örneği inceledi ve 30.000 simülasyon testi yaptı. Bu topladıkları bilgileri veritabanına kaydedip oluşturdukları sinir ağını eğittiler.  Derin Öğrenme Ağı adı verilen bu yapay zeka, “Coulomb başarısızlık stres değişimi” olarak bilinen mevcut en kullanışlı modelden, önemli ölçüde daha güvenilir.
 
Harvard Profesörü Brendan Meade’den Açıklama
 
Meade, “Depremler hakkında bilmek istediğiniz üç şey var. Ne zaman olacaklar, ne kadar büyük olacaklar ve nerede olacaklar. Bu çalışmadan önce, ne zaman ortaya çıkacakları ve ne kadar büyük olacağına dair deneysel yasalarımız vardı ve şimdi de nerede ortaya çıkacakları üzerinde çalışıyoruz. ” dedi.
Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler