Cuma, Nisan 26, 2024

Not Defteri, Paint ve WordPad, yeni Windows 10’da sistemden kaldırılabilecek

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yıllardır Windows‘un bir parçası olan Not Defteri, Paint ve WordPad gibi programları hepimiz çok iyi biliyoruz. Hızlı görevler için yararlı olsa da, işletim sisteminden kaldırılamıyordu. Ancak, ilerideki Windows güncellemelerinde bu değişecek.

windows 10 surface laptop 100739637 large 1024x684 1Not Defteri ve Paint, 1985’te başlatılan işletim sisteminin 1.0 sürümünden bu yana Windows tarafından otomatik olarak yüklü olarak geliyordu. WordPad ise Windows 95’in piyasaya sürülmesiyle 1995’ten beri bizimle birlikteydi.

Microsoft, programları Windows 10 Insider Build 19551’de isteğe bağlı hale getirecek ve bu programlar “İsteğe bağlı özellikler” kontrol panelinden kaldırılabilecek. Windows Latest’e göre, Paint ve WordPad, Nisan veya Mayıs aylarında gelmesi beklenen 2004 sürümü olarak da bilinen Windows 10 20H1 derlemesinde isteğe bağlı özellikler olacak şekilde ayarlanabilecek.

Not Defteri değiştirmelerini yüklemek çok daha kolay

Not Defteri, Paint ve WordPad menüden kaldırıldıktan sonra, sistemin yeniden başlatılması gerekecek ve bundan sonra uygulamalar silinecek. Bu sayede Başlat menüsü aramasında hiç bir şekilde görülemeyecek. Üç program birlikte 20 MB’tan daha az yer kaplarken, bunları kaldırabilmek, NotePad2, NotePad ++ ve Paint.NET gibi alternatiflerin yüklenmesini daha da kolay hale getirmesi bekleniyor.

Windows kullanıcıları Not Defteri yazıp Çalıştır iletişim kutusuna veya Başlat Menüsü arama alanına enter tuşuna basarak Not Defteri‘ni rahatça başlatabiliyorlardı. Windows Not Defteri, C:\Windows’da bulunan bir sistem programı olduğundan, Notepad2 ve Notepad++ gibi programları Not Defteri yerine yüklemek ve ‘Not Defteri‘ komutunu kullanarak bunları başlatabilmek daha kolay olacak gibi gözüküyor.

Artık kullanıcılar Windows Not Defteri‘ni tamamen kaldırabildiğine göre, bir Not Defteri uygulamasının yürütülebilir dosyasını Not Defteri olarak yeniden adlandırabilip, yeni programın klasörünü PATH sistemine ekleyebilecek ve yeni metin düzenleyicisini Not Defteri gibi başlatabilecekler.

Microsoft programları isteğe bağlı yapsa da, gelecekteki bir güncellemede tamamen kaldırılacağının bir işareti de olabilir. 2017 yılında Microsoft, Paint‘i Windows‘tan kaldırıp Windows Mağazası‘na ücretsiz bir program olarak taşıyacağını söylemişti, ancak geçen yıl programın “şimdilik” Windows 10‘un bir parçası olarak kalacağını açıklamıştı.

5c8c3b8907291c1d74fb1652

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler