Cuma, Nisan 19, 2024

Oyunlar İçin En İyi AMD Anakartlar – 2018

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bu rehberimizde oyunlarda tercih edebileceğiniz oyun için en iyi AMD anakartları bir araya getiriyoruz hocalar. Zira piyasada çok fazla selef model olmasına karşın, AM4 platformunun en çok tercih edilenleri ve performans bazlı modelleri sizlerle.

Nelere Dikkat Ediyoruz?

Öncelik olarak oyun manyakları anakart tercih ederken tabii ki soket uyumuna dikkat etmesi gerekli. AM4 platformuna veya diğer AMD soketlerine uyumlu olmayan işlemcileri alıp, yuvaya oturtmak isteyen çok vaka ile karşılaştık. Her ne kadar bilen kişiye basit de gelse, ne yazık ki bilmeyen çok kardeşimiz var.

Yeni nesil AMD 2000 işlemciler Nisan ayının ortasında hayatımıza giriyor. Kullanıcılar raflarda AMD Zen 2 mimarisini görürken, kutuların üzerinde de “AMD Ryzen Desktop 2000 Ready” etiketi ile karşılaşacaklar. Kurulumunu gerçekleştirirken BIOS güncellemesine ihtiyacınız olacak.

Altın Kural: Anakart tercihlerinizde mutlaka RAM – MHz uyumu anakartınız ile tam zamanlı çalışmalıdır. Yani 2400 MHz destekli bir anakarta 3000 MHz RAM almanızın hiçbir artısı yok. O yüzden bu ilk altın kurala mutlaka dikkat edin.

Altın Kural 2: İhtiyaçlarınız neler? “anakartımda 2 RAM slotu var ama ben 64 GB yapacaktım sonradan çok pişman oldum.” dememek için önceden kaç GB RAM ihtiyacınız olduğunu belirleyin ve çift – dört slotlu anakart modellerine yönelin.

Her zaman belirtmeye özen gösteriyoruz; oyunlarda Dual Channel (Çift Kanal RAM) her zaman önemlidir ve 10 FPS‘e kadar avantaj ve artı sağlar. O yüzden buraya ayrı bir dikkat diyorum.

Altın Kural 3: Anakart satın alırken, M.2 desteğine bakıyor musunuz? M.2 şuanda Türkiye’de çok fazla yaygınlaşmadı. Ancak hız konusunda müthiş artıları ve destekleri var. Mümkün olduğu kadarı ile M.2 desteği en az bir adet anakartınızda bulunsun. Şimdi dilerseniz anakart listemize ufaktan geçiş yapalım.

Oyun İçin En İyi AMD Anakartlar

Gigabyte AB350 Gaming 3

1-) Gigabyte AB350-Gaming 3

Chipset: B350 | Soket: AM4 | Form Faktör: ATX | mGPU: 2 yönlü (CrossFire)

Piyasa Fiyatı: 450 TL / 470 TL

Oyun için en iyi AMD anakartlar listemizin ilk sırasında X370 çipsetli bir anakart görmeyi bekleyebilirsiniz. Fakat gerçek anlamda yaptığımız testlerde B350 ve X370 kartlar arasında seçim yapmak için oldukça zor olurken, fiyat performans skalasına dikkat ettik her zaman. Fiyatına göre en iyi performansı veren, bizim gözümüzde kraldır hocalar.

Şuanda Gigabyte‘ın bu oyuncu anakartı piyasada 470 TL‘den başlayan fiyatlar ile satılıyor. Ancak bu fiyatlar her gün değişkenlik gösterdiği için dolar kurunu da yabana atmamak lazım. Ayrıca şimdiye kadar test ettiğimiz AM4 soketli anakartlar arasında en yetenekli modellerden bir tanesidir.

Eğer ikinci bir ekran kartını takıp “ben CrossFire yapacağım” diye düşünüyorsanız, Gigabyte AB350-Gaming 3 anakartının üzerinde bir adet x16 PCIe 3.0 soketi bulunuyor. İkincisi ise sadece x4 bant genişliğinde çalışıyor ve buradaki datayı tüm x1 yuvaları ile paylaşıyor. Yani ikinci bir ekran kartı için iyi tercih olmayabilir.

MSI X370 Gaming Pro Carbon

2-) MSI X370 Gaming PRO Carbon

Chipset: X370 | Soket: AM4 | Form faktörü: ATX | mGPU: 2 yönlü CrossFire / SLI

Piyasa Fiyatı: 850 TL / 900 TL

MSI’ın Gaming PRO Carbonu, X370 serisinin en ideal modellerinden birisidir. Fiyatının Türkiye’de biraz tuzlu olduğuna bakmayın. Yurt dışında peynir – ekmek gibi götürüldüğünü belirtelim. Anakart Hızlı ve Öfkeli’den ilham alınmış gibi tasarlanan RGB LED aydınlatmasının yanı sıra, bellek – GPU – PCIe ve SSD yuvaları bileşenlerin sağlıklı çalışabilmesi için daha da güçlü hale getirilmiş.

PCB’yi kırmamak için vida deliklerinin bile çift korumalı olduğu bir anakart modelinden bahsediyoruz. Hem AMD için CrossFire, hem de NVIDIA için SLI desteği çoklu GPU’da karşımıza çıkıyor. Öte yandan MSI bizlere iki adet VR-Ready USB portu da sunuyor. Her ne kadar Türkiye’de VR fiyatından dolayı yayınlaşmasa da, “al kardeşim ben koydum” diyerek olayı bitirmişler.

Yaptığımız testlerde MSI X370 Gaming PRO Carbon modeli piyasanın kesinlikle arkasında kalmıyor. Zira CPU testlerinde de uzun süren yoğunlukları kaldırabilen bir anakart modeli. Bu yüzden performans tarafında artılar ile doluyken, ücreti konusunda da Türkiye şartlarına göre biraz şişik diyebilirim.

ASRock X370 Killer SLI

3-) ASRock X370 Killer SLI

Chipset: X370 | Soket: AM4 | Form faktörü: ATX | mGPU: 2 yönlü CrossFire / SLI

Piyasa Fiyatı: 750 TL / 780 TL

Birden fazla ekran kartına ihtiyaç duyarak SLI veya CrossFire yapmayı planlıyorsanız X370 Killer SLI sizi burada memnun edecektir. Sadece dört yönlü desteğinin yanı sıra, ASRock PCIe 2.0 x1 yuvaları üzerinde çalışabilen SLI ve CrossFire imkanı sunuyor. Tüm bunları peki kayıpsız nasıl yapabiliyor dersiniz? O da yılların getirdiği bir tecrübe olsa gerek.

Ancak bu anakart modelinin şuanda Türkiye’de bulunmadığının altını çizelim. Yurt dışında “best sellers” kategorisine çokça giren bir model. AMD Ryzen 1800X işlemcisi ile birlikte yapılan testlerde her ne kadar Gaming Carbon modelinin bir tık altına düşse de, istikrarlı modellerden bir tanesi.

Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5

 

4-) Gigabyte AORUS AX370-Gaming 5

Chipset: X370 | Soket: AM4 | Form faktörü: ATX | mGPU: 2 yönlü CrossFire / SLI

Piyasa Fiyatı: 1000 TL / 1100 TL

Gigabyte’ın AORUS Gaming 5 modeli standart oyun anakartlarından sıyrılarak karşımıza çıkıyor. Anakartı elinize aldığınızda bile bu hissiyatı verebilen bir model, performansta neler yapmaz? Özellikle Gigabyte AORUS serisi ile farklı bir bakış açısını ürünlerine getirmiş durumda. Zira anakart üzerinde bulunan güçlendirilmiş yuvaları, killer ağ desteği, ayrık ön ve arka kulaklık amplifikatörleri ile adeta bir lokanta.

Estetik görünümü için de RGB LED aydınlatmalar ihmal edilmemiş. Bir oyun anakartından bahsediyoruz değil mi? Zaten bu tür detaylar oyuncular tarafından artık olmazsa olmazlardan bir tanesi durumuna geldi.

Ancak piyasa fiyatının Türkiye koşullarına göre pahalı olduğunu belirteyim hocalar. Eğer bu kadar bütçeniz yok ve bu kaliteden vazgeçmek istemiyorum diyorsanız, Gigabyte’ın Gaming 3 modeli veya ASUS ROG tarafına geçiş yapabilirsiniz.

Asus ROG Crosshair VI Hero

5-) Asus ROG Crosshair VI Hero

Chipset: X370 | Soket: AM4 | Form faktörü: ATX | mGPU: 2 yönlü CrossFire / SLI

Piyasa Fiyatı: 1100 TL / 1200 TL

ASUS’un Republic of Gamers markası altında üretmiş olduğu en üst düzey AM4 soket yapısına sahip anakartlardan bir tanesi ile karşı karşıyayız. Uzun zamandır AMD odaklı Crosshair modellerini göremiyorduk ama şükür yeni AM4 versiyonu piyasada.

ROG kalitesinin detaylarını üzerinde barındıran bu anakart, piyasada MSI XPower Gaming Titanium modeli ile küçük bir savaş halinde. Bu anakart Overclock manyakları için tasarlanmış diyebilirim. Yerleşik kontrolcüler ve ekstra CPU güç bağlantılarına sahip.

Eğer profesyonel bir kullanıcı değilseniz, bu anakart modeline yönlenmek pek doğru tercih olmayacaktır. Zira Overclock yapmadığınız taktirde, anakartın bir çok özelliği anlamını yitirmiş olacaktır. Unutmayın; ne kadar çok Overclock, o kadar çok performans!

MSI X370 XPower Gaming Titanium

6-) MSI X370 XPower Gaming Titanium

Chipset: X370 | Soket: AM4 | Form faktörü: ATX | mGPU: 2 yönlü CrossFire / SLI

Piyasa Fiyatı: 1000 TL / 1100 TL

MSI’ın AMD odaklı XPower anakartı yukarıda görmüş olduğunuz anakart modelleri arasında en pahalılar arasına giriyor. Bu yüksek fiyat, tabii ki beraberinde yüksek performans da getiriyor. Yaptığımız CPU testlerinde en hızlı modellerden birisi olduğunu belirteyim. Ayrıca 3DMark puanlarına baktığımızda, grafik testlerindeki zirveye oynayan yine nadir anakartlardan.

Anakarta Overclock yaptığınızda 1800X ile birlikte 4.5 GHz hızlarını görebiliyorsunuz. Profesyoneller için pek çok Overclock özelliği ile gelen anakart, CPU için ekstra dört adet güç bağlantısı üzerinde barındırıyor.

Beyaz alaşım üzerine giydirilmiş olan MSI X370 XPower Gaming Titanium üzerinde bir adet M.2 desteği ile geliyor. Üstelik M.2 Sheild soğutucuya sahip.

ASRock Fatal1ty X370 Gaming Pro

7-) ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming

Chipset: X370 | Soket: AM4 | Form faktörü: ATX | mGPU: 2 yönlü CrossFire / SLI

Piyasa Fiyatı: 1300 TL / 1400 TL

ASRock’un High-End Ryzen serisi anakartı şirketin aynı zamanda en pahalı modellerinden bir tanesi. Fatal1ty Proffessional Gaming anakart oyun bazlı performansın yanı sıra, Overclock tarafına da odaklanan, zengin özelliklere sahip bir AM4 kartıdır. Aslında hafif bir kaç dokunuş ile 4.07 GHz‘e Ryzen 7 1800X işlemcimiz ile ulaşıyor. Ulaşmak çok da problem değil. Önemli olan ‘Stabilite’ ve yine aynı şeyi gerçekleştirdiği kararlı performans için yine söyleyebilirim.

MSI B350M Mortar

😎 MSI B350M Mortar

Chipset: B350 | Soket: AM4 | Form faktörü: Mikro ATX | mGPU: 2 yönlü CrossFire

Piyasa Fiyatı: 450 TL / 470 TL

AMD’nin düşük bütçe odaklı yonga seti olan B350 performans konusunda da kullanıcılarını memnun ediyor. Burada da MSI B350M Mortar anakartı devreye giriyor. AMD Ryzen CPU’larının genişletilmiş frekans aralığını (XFR) kullanmayan bu anakart, yine de X370 yonga setlerinin sunduğu tüm hız aşırtma potansiyellerini koruyor.

CPU hız aşırtma tarafında Ryzen 1800X ile birlikte 4.05 GHz hızlarına çıkılabildiği görüldü. B350 çipsetli bir anakart modeli için iddialı hızlar değil mi?

Gigabyte AB350 Gaming 3

9-) Gigabyte AB350-Gaming 3

Chipset: B350 | Soket: AM4 | Form faktörü: ATX | mGPU: 2 yönlü CrossFire

Piyasa Fiyatı: 470 TL / 490 TL

Az önce yukarıda ‘bütçesel olarak sıkıntı çekiyorsanız, ancak Gigabyte‘ın AORUS kalitesinden vazgeçmek istemiyorsanız Gaming 3 modeline bakabilirsiniz.’ demiştim. Zira anakart hem fiyatı hem de performansı ile ön plana çıkarken, oyunlarda harika bir performansın yanı sıra, Cinebench test skorlarında da iyi işler başarıyor.

Bu anakart için ise en büyük endişemiz, Overclock performansına köklerken biraz ısınıyor olması. Selef modellerine göre bu fiyat aralığında tercih edilebilecek bir anakart.

ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4

10-) ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4

Chipset: B350 | Soket: AM4 | Form faktörü: ATX | mGPU: 2 yönlü CrossFire

Piyasa Fiyatı: 800 TL / 850 TL

Şuanda Türkiye’de stok konusunda sıkıntı çeken bir anakart modeli ile daha karşınızdayız. Her ne kadar bütçe tarafında oyunculara tuzlu gelen bir anakart olsa da, Gaming K4 modeli test ettiğimiz AM4 anakartlar arasındaki en zayıf model. DOOM testinin yanı sıra, en düşük oyun karesi ve 3D mark test sonuçlarında da beklenen performansı verdi.

Overclock tarafında 1800X işlemcisi ile 4.02 GHz hızlarına ulaşabildiğimiz gibi, diğer ASRock anakartlarda olduğu gibi, tek bir PCIe 3.0 x16 slotu olmasına rağmen, CrossFire konusunda yeterince iddialı bir model. Kötü bir anakart modeli değil kesinlikle. Ancak fiyat performans konusunda ürün diğer anakartlara göre son sırada yer alıyor.

Anakartların performanslarını merak ediyor musunuz?

Sıcaklıklara bir göz atalım;

anakart onerisi pc hocasi amd

Güç tüketimlerimiz nasıl?

anakart onerisi pc hocasi amd 002

GPU performansları müthiş bir ikili

anakart onerisi pc hocasi amd 003

Cinebench skorları (R7 1800X ile)

anakart onerisi pc hocasi amd 004

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

5 YORUMLAR

    • Merhaba,

      Değil çok şükür. Ancak anakart sayısı olarak test için henüz istediğimiz miktarda ASUS anakart gelmemişti bize. O yüzden kullanmadığımız bir modeli eklemek istemedik açıkçası.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler