Cuma, Nisan 26, 2024

Özgür Yazılım Vakfı (FSF), Windows 7’nin ‘Özgür Yazılım’ Olmasını İstiyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

2009 yılında Microsoft tarafından piyasaya sürülen Windows 7 geçtiğimiz haftalarda emekliye ayrılmak zorunda kaldı. Artık Microsoft tarafından ücretsiz güncellemeler almayacak olan işletim sistemi sürümü, “Özgür Yazılım Vakfı (FSF)” girişimleri ile özgür yazılım olma gündeminde.

FSF “Upcycle Windows 7” dilekçesini başlattı ve eğer açılış paragrafı Microsoft’u açık kaynaklı Windows 7 kullanmaya ikna etmezse, ne olacağı bilinmiyor.

Dilekçede neler yazıyor?

“14 Ocak’ta, Windows 7 resmi ‘ömrünün sonuna ulaştı’, güncellemelerinin yanı sıra on yıllık zehirlenme eğitimine son verdi, mahremiyeti ihlal etti ve kullanıcı güvenliğini tehdit etti. Windows 7’nin yaşam döngüsünün sona ermesi, Microsoft’a geçmişteki yanlışları geri almak ve bunun yerine onu dönüştürmek için mükemmel bir fırsat sunuyor.”

Her halükarda, çoğu kullanıcı Windows 7’nin Microsoft’un geçmiş hatalarını zaten çözdüğünü ve Windows Vista’nın hatalarını gidermek için mutlak versiyon olduğunu kabul ediyor.

FSF: Microsoft’un kaybedecek birşeyi yok!

FSF, Microsoft’un Windows 7’yi topluluğun “çalışıp geliştirmesi için özgür yazılım olarak yayınlamasını istedi. Dilekçenin bunun için Microsoft’un Hesap Makinesi uygulaması GitHub’da olduğu şeklinde bir emsal göstermeye devam ediyor ve Microsoft’un ömrünün sonuna gelmiş bir işletim sistemini serbest bırakarak “kaybedecek bir şeyi” olmadığını iddia ediyor.

Almanya ücretli destek almıştı

Halen yüz milyonlarca Windows 7 makinesi var, bunların sıkıntısı iş veya kurumsal müşteriler için genişletilmiş destek ödeyecek. Microsoft, Windows 7 için 10 Ocak 2023’e kadar ücretli genişletilmiş destek ayrıcalığını sunuyor.

Örneğin, Alman hükümeti, 33.000 Windows 7 makinesi için bir yıllık uzatılmış destek için Microsoft’a 886.000 dolar ödeyecek.

İrlanda Sağlık Hizmetleri’de ücretli destekten yararlandı

İrlanda’nın Sağlık Hizmetleri yöneticisi, Microsoft’a 2020 için uzatılmış destek ücretlerinde yaklaşık 1.1 milyon Euro (1.2 Milyon Dolar) ödemeyi kabul etti. İrlanda, 46.000 Windows 7 çalıştıran bilgisayar için 2021 yılına kadar destek alacak.

Windows 7 Özgür Yazılım Olacak mı?

Konumuza dönersek; Windows 7’deki kod tabanının çoğunun Windows 10’da yaşadığı önemsiz bir konu değil, başka bir deyişle, Windows 7’yi bir GitHub deposunda yakın zamanda görme şansı, en azından söylemesi mümkün bir şey değil. Bakalım Microsoft bu konuya ne cevap verecek?

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler