Cumartesi, Nisan 20, 2024

Playstation 4 Pro almalı mı ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünyanın en güçlü oyun konsolu ibaresi ile çıkan Playstation 4 Pro, Sony’nin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Satışlar beklenenin üzerinde gittiği gibi, sizlerden de bize “Playstation 4 Pro alacağım, tavsiye eder misiniz ?” yorumları gelmeye devam ediyor. Biz de PS4 Pro ile ilgili detaylı bir rehber hazırladık.

Oyunlar Neden İlk Konsolda ?

Günümüz konsol oyunları artık PC oyunları ile yarışır oldu. Hatta firmalar ilk önce konsol oyunlarını piyasaya sürerek satış yapıyor. Ardından bir kaç ay geçtikten sonra PC sürümleri yayınlanıyor. Bunun sebebini hiç merak ettiniz mi ? Şöyle açıklayalım; örnek olarak GTA 6 piyasaya çıkacağını varsayalım. Rockstar dedi PC ve konsol aynı gün satışa çıkacak. Ne olur biliyor musunuz ? satışlar %50 oranında azalır. Çünkü PC oyunları çok kolay cracklenebildiği gibi, anında full sürüm olarak internette yayınlanabiliyor. Konsolda ise crack olayları olmadığı için ilk önce firmalar buradan ekmeklerini yedikten sonra PC sürümlerini çıkartıyor.

Hal böyle olunca üretici firmalar da konsollara bu ara epey bir ağırlık verdi. İlk Sony firması Playstation 4 Pro modelini çıkarttı. Ardından diğer firmalar da kendine has teknikleri ile geliştirdiği konsollarını duyurdu. Aralarındaki rekabet zaten hat safhada gezerken, Playstation 4 Pro‘nun bu kadar çok satacağını düşünmüyordum. Şuanda İngiltere’de bu konsol gelirleri %200 arttırmış durumda.

playstation-4-pro-4k
Artık Oyun Oynamak Daha Kolay

Hatırlar mısın ? eskiden bir oyun çıktığında internetten indirme kavramı yaygın olarak devam ederken hakkıyla parasını verip oyunu satın aldığınızda o DVD’leri bilgisayara yüklemek çok fazla vaktimizi alırdı. Bir de aldığımız oyunun DVD’sinde bir sorun varsa vay halimize. Tekrardan aldığımız yere giderdik, adam bize yan gözle bakıp “vay çakal oyunu bilgisayarına aktardı sonra geldi abi CD bozuk” yorumunu içten içe yapardı.

Şimdi ise bu devirler kapandığı gibi, Steam gibi popüler platformlardan oyunları satın alıp orjinal bir şekilde oynayabiliyoruz. Üstelik çok yüksek boyuta sahip oyunları yedekleyerek kenarda durmasını da sağlayabilmemiz mümkün. O yüzden değil Playstation 4 Pro, Xbox ve PC platformları da epey bir gelişmiş durumda.

playstation-4-pro-4k-003
“Artık 4K Mühendisleriyiz”

Ufak bir mazi geçmişimizi yokladıktan sonra tekrardan Playstation 4 Pro konusuna dönebiliriz. Malumunuz yeni konsolda 4K desteği bulunduğu gibi, PC sürümlerine nazaran hem cebimizi koruyor hem de sistem dizme derdinden bizleri kurtarıyor. Millet 2 bin TL sadece ekran kartına bayılırken, PS4 Pro ile 4K oyun keyfini rahatlıkla çıkartabiliyoruz. O yüzden en çok bu özelliği oyuncuları cezbetmiş durumda.

Zaten her konuda bizim üstümüze bilen yoktur. Kimse sorsak en iyisini bildiğimiz için 4K konusunda da daha deneyimlemeden mühendisler olmuş durumdayız. Malumunuz Playstation 4 Pro modeli PS4‘e göre 2.5 kat daha üstün grafik işleme birimini içerisinde barındırıyor. Yani 18 işlem birimi yerine, 36 işlem birimi tercih edilmiş. Bu da oyunları iki kat daha yüksek grafik performansı ile almak anlamına geliyor. Frekans değerlerimiz 800 MHz’den 911 MHz‘ye çıkmış durumda.

playstation-4-pro-4k-002

playstation-4-pro-4k-006
Her Oyun 4K’da mı Oynayacak ?

Şimdi daha yüksek grafik birimi, daha yüksek işlemci ve kaliteli bir konsoldan bahsediyoruz. Ancak bu demek olmuyor ki PS4 Pro‘da her oyunu 4K’da oynayacağız. Oyunlar genellikle ortalama olarak 30 FPS değerlerinde seyredecek. 4K’da oynayabilmek için oyunların da 4K destekli olarak üretilmesi gerekiyor. Yani siz oyunu satın almadan önce bu ince detaya dikkat etmelisiniz. Sonradan “vay efendim PS4 Pro aldık, 4K oynatmıyor.” yorumlarınızı yapmanız içimizi acıtır gerçekten.

Playstation 4 Pro 4K‘da oyunları oynatabilmek için firmalar ile anlaşmaya devam ediyor. Mesela The Last of Us oyunu PS4 Pro‘da 4K ve 30 FPS dolayında oynanabilir olacak. Şuanda 1700 TL’den piyasada satışa sunulan konsol nereden bakarsanız bakın 7000 TL’lik bir PC’nin vereceği 4K performansını verebiliyor. O yüzden sadece oyun oynamayı düşünenlere bu konsolu satın almalarını kesinlikle öneriyorum. Diğer türlü gidip sistem toplayarak sadece oyun oynarsanız, büyük bir hata yapmış olursunuz.

playstation-4-pro-4k-004
Teknik Özellikler

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler