Perşembe, Nisan 25, 2024

Telefon alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Günümüzde artık telefon sadece bir iletişim aracı değil, resmen bir oyun aracı, müzik çalar, video oynatıcı ve çok daha fazlasını yapabileceğimiz bir cihaz haline geldi. Bu yüzden de günümüzde alacağımız cihazı iyi seçmemiz gerekiyor. Bu listede size telefonunuzu seçerken nelere dikkat edeceğinizi ve nasıl alacağınızı anlatıyoruz. 

Ön uyarı : Bu liste bir telefon öneri listesi değildir. Bu liste seçeceğiniz telefon konusunda dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetmekte olup, önerilen telefonların örnek vermek niyetiyle yazıldığını belirtelim.

htc u play

Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz – Telefon Satın Alma Rehberi

Telefon alırken birçok kişi onu uzun vadeli kullanmak isteyecektir, yani uzun ömürlü olmasını isteyecektir. Zengin olup da sene başı telefon değiştirenler için yazılmamıştır ama okuyabilirler, belki fikirleri değişir de her sene “Baba iPhone bilmem kaç çıkmış, hadi alalım” yağı çekmezler. Rehberimize başlayalım artık, ne dersiniz?

lg g6 fiyat

1 – Bütçeniz ne olacak?

Bütçe belirleme bu telefon alma işinin temelini oluşturmakta. Bu yüzden önce bütçenizi belirleyin. Bütçeniz ortalama 1500 lira civarı bir şey ise, birçok seçenek olacaktır. Ama önümüzde daha kriterler bulunuyor, onlara göre aradığınız telefonu bulma ihtimaliniz artacaktır. Zengin olanlar bu kısmı pas geçebilir, bu yüzden zaten “sıfırıncı madde”.

1 – Ön yargılarınızdan kurtulun

Daha önce aldığınız, kullandığınız bir marka konusunda ön yargılarınız olabilir. Buna arkadaşlarınızdan duyacaklarınız da dahil. “Ben X marka telefon kullandım pişman oldum, sakın alma” tarzı söylemlere karşı dikkatli ve tedbirli yaklaşın. Sonuçta arkadaşınızın telefonu nasıl kullandığını, telefondan beklentilerini bilmiyorsunuz. Bu yüzden bizzat kendiniz denemeden ön yargılarınıza güvenmeyin.

xiaomi redmi 5 ozellikleri

2 – Ne için kullanacaksınız?

a) Telefonunuzu oyun için kullanacaksanız, güçlü bir işlemcisi ve Adreno çipi (mobil cihazların ekran kartı denebilir) olsun ki oyunlarda kasma sıkıntısı yaşanmasın. Android‘in RAM’i adeta süpürmesinden dolayı cihaz seçerken RAM’inin asgari 3 GB olmasına özen gösterin. Ayrıca markasına dikkat edin, içinde çöp yazılım ve uygulamaların az bulunduğu, mümkünse bulunmadığı bir marka seçmeye çalışın. (LG, Nokia gibi.)

b) Telefonunuzu iş güç için kullanacaksanız sizin pek güçlü bir telefona ihtiyacınız olmaz tahminen. Ama ilerisi için sıkıntı oluşturmaması önemli. İşlemci bakımından size 1.5 GHz gibi bir değer yetecektir. Kullanacağınız uygulamalara ve işinize bağlı olarak bu değişebilir. Ama iş çağrılarında sıkıntı olmaması için, iPhone gibi cihaz içi uyumu yakalamış bir cihaz bulmaya çalışın. Android olmasını istiyorsanız, Samsung’un güncel telefonları (S6 ve sonrası bu sınıfa girmekte) sizin için uygun bir seçim olacaktır.

c) Gündelik bir sosyal medya takipçisi iseniz yukarıdaki maddeyi örnek alabilirsiniz. O da size yetecektir, fakat iPhone’a ihtiyacınız olacağını sanmam. Benzer bir Android cihaz da işinizi görecektir. Samsung Galaxy E ya da J serisi, bunun için resmen biçilmiş kaftan. 

galaxy j7 2017

3 – Ekstra Kriterlerinizi Belirleyin

Cihazınızı ne için kullanacağınızı belirlediyseniz işin yarısını halletmiş sayılırsınız. Tebrik ederim, bu zorlu görevi hallettiniz. Bunun dışında bir de sizin ekstra seçenekleriniz olacak. Bunlar temelinde ekrankamera, bazıları için ses ve boyut olur, ama sizin seçiminiz olacak. Kimisi büyük, geniş ekranlı bir telefon ister, kimisi kompakt ama güçlü bir telefon. 

Geniş ekranlı telefon tercih edecekseniz, günümüzdeki birçok telefonun ekranı geniş zaten. Kamera odaklı telefon seçecekseniz LG’nin telefonları da bu iş için için gayet uygun, Sony de fena değil. Kompakt, ele avuca sığacak fakat güçlü telefonlar tercih edecekseniz, Sony Z Compact serisi sizin işinizi görecektir. Bütçeniz yeterse LG G6, LG Q6 veya Samsung Galaxy S8’e de göz atabilirsiniz. 

Fakat yine de belirtelim, nihayetinde telefonunuzu siz alacaksınız, o yüzden alacağınız telefon konusunda iyi düşünün.

asus zenfone go

4 – Kullanıcı yorumlarını okuyun.

İnternette birçok şeyi bulabilirsiniz. Buna kullanıcı yorumları da dahil. Kullanıcı yorumları açısından benim tavsiyem Ekşi Sözlük de olsa, bazı teknoloji marketlerinin sitelerinde telefonların altında değerlendirme kısmı var. Oraları da okuyup, bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca teknoloji marketlerde cihazlar teşhire sunulur. Alacağınız cihazı, kullanacağınız şekile göre biraz inceleyin, kullanın, iyi mi kötü mü değerlendirin.

galaxy s8 plus

5 – Son Karar Aşaması

Cihazı ne için kullanacağınıza karar verdiniz, nesi olsun nesi olmasın seçtiniz, cihazları denediniz vs. her şeyi bitirdiniz. Bunların sonucunda birden fazla cihaz karşınıza çıkabilir. Daha önceden kullandığınız ve kötü deneyimlediğiniz bir markaya ön yargılı yaklaşmamaya çalışın. Ayrıca pahalı hep daha iyidir mantığı ile yürümemeye çalışın ve gerekirse cihazları bir daha deneyin. Sakın son anda fikir değiştirmeyin! Yoksa yanlış kararınız size ileride sıkıntı çıkaracaktır. 

samsung galaxy c7 pro 002

6 – HAZIRLANIN!

Artık telefonunuzu almak için gereken her şeyi tamamladınız. Aradığınız telefonu bulduysanız, gidin teknoloji mağazanıza, bakın o telefonun teşhir ürününe, bir daha deneyin. Sonrasında mağaza görevlilerinden birisini destek için çağırın. Cihaz hakkında oranın tavsiyesini dinleyin.

Fakat söyleyeceklerine 1. maddedeki gibi dikkatli yaklaşın.. Yoksa son dakikada “sizi yoldan saptırabilir” ve ileride pişmanlığa sebebiyet verebilir. Sonra paranızı, kartınızı hazırlayın. İsteğe bağlı banka taksitli olarak alın, sonra yeni aldığınız cihazınız ile çıkın. Ama yeni cihazınızı evde açmanızı öneririm. Arabada yeni telefonun heyecanını yaşayamazsınız. Mağazanın orada hiç yaşayamayacağınızdan, eve gidene kadar sabredin.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler