Cuma, Nisan 19, 2024

Torrent Kullanımlarının Önüne Geçmek İçin İnternet Yavaşlatılacak

Paylaş

silkroad gaminggentr

Ülkemizde torrent kullanımlarının önüne geçmek ve sanat ile sanatçıların haklarını korumak amacı ile bu yönde kullanım sergileyen kişiler için yeni yasa taslağı hazır. Özellikle genç kesimin çokça başvurduğu torrent kullanımı artık yolun sonuna yakın. Bundan böyle korsan film, dizi ve içeriklerin paylaşılma durumuna ceza verilecek.

Torrent Kullananlara ‘İnternet Yavaşlatma’ Onayı

Bir kaç gün önce bu konuda dedikodular internette geziyordu. Bugün ise yeni yasa taslağının onaylandığı belirtilerek artık dizi, film ve sinema içeriklerinin farklı mecralarda paylaşılmasında ‘internet yavaşlatma‘ cezası verilecek. Taslakta şuan için torrent kullanarak korsa film izleyenlere yönelik bir yaptırım bulunmazken, ilerleyen zamanlarda bu tarafta da bir gelişme görülmesi bekleniyor.

Bakanlık tarafından hazırlanan yeni taslakta amaç ise genç nesillerin bilinçlendirilmesi. Taslakta amaç “önce iki defa uyar” prensibi bulunduğu gibi, “Dijital Telif İhlalleri ile Mücadele Merkezleri” tarafından bu tip dosya paylaşımlarında bulunduğu tespit edilen bireysel tüm kullanıcılar iki kez uyarılacak. Eğer kişi hala uyarılara rağmen eylemlerini gerçekleştirmeye devam edecek olursa internet hızı  3 aydan 6 aya kadar yavaşlatılabilecek. Kişi yavaşlıktan dolayı aboneliğini iptal ettirmek isterse, farklı bir hatta veya internet firmasına geçiş yapamayacağı belirtiliyor.

internet film

Uyar-Kaldır Sistemi Geliyor

Yukarıda anlatmış olduğumuz detaylar bireysel kullanıcılar içindi. Ancak işin bir de dijital tarafta ihlaleri yapan kullanıcıları da bulunuyor. İlk olarak ihlalci internet siteleri tespit edilerek bu sitelere erişimler engellenecek. Taslak kapsamında “Uyar-kaldır” olarak bilinen ve internette faaliyette olan çeşitli web sitelerine uyarılar gönderilecek.

İlgili web siteleri kural ihlali yapmaya devam ederse, siteleri erişime kapatılacak. Hak sahibi olan kişiler de internet sitelerini uyarabileceği gibi, ihlalin devamı durumunda savcılığa başvuruda bulunabilecek.

filmler 2017

Vizyona Giren Filmler Takipte

Film ve dizi içerikli web siteleri vizyona çıkan veya yeni çıkmaya hazırlanan filmleri bir şekilde temin ederek kendi sitelerinde izinsiz olarak yayınlıyordu. Ancak yeni yasa kapsamında bir sinema filminin izinsiz paylaşılması durumunda film yapımcısı zaman kaybetmeden ve uyarı prosedürünü işletmeden de savcılıktan derhal sitenin erişime kapatılmasını talep edebilecek. Savcılık onay verdikten sonra ise internet sitesinin faaliyetleri kesilmiş olacak.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler