Perşembe, Mart 28, 2024

Wikimedia, Vikipedi Erişiminin Yeniden Sağlanmasını İstiyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

“Özgür Ansiklopedi” sloganıyla birçok insan ve birçok öğrencinin her türden bilgi kaynağı olmuş, birçok slaytın kaynağı Vikipedi, 29 Nisan Cumartesi tarihinde Bilgi Teknoloji Kurumu tarafından “idari tedbir” altına alındı. Bununla ilgili bir makale yazan Wikimedia Genel Müd. Katherine Maher, Wikimedia‘nın ağzı olarak Vikipedi‘nin yeniden erişime açık olmasını talep etmekte.

Wikipedia ios

Geçtiğimiz günlerde büyük tepkilerle karşılanan Vikipedi‘nin kapatılması olayına halen “don biçilmekte” ama neden kapatıldığı hakkında tam olarak net bir bilgi bulunmuyor. Ancak Vikipedi projesinin sahibi Wikimedia Vakfı‘nın blog sayfasında yazılmış olan makalede bunun bir yanlış anlaşılma olduğu, ve erişimin yeniden açılmasıyla ilgili bir sosyal medya #hashtag kampanyası başlatılmıştır.

29 Nisan Cumartesi günü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Türkiye’de Vikipedi’nin tüm dil sürümlerine engelleme uyguladığını öğrendik. Vikipedi, yüzlerce dilde yayın yapan, küresel, tarafsız ve güvenilir bir bilgi kaynağıdır. Engellemenin devam etmesi durumunda, Türkiye’deki milyonlarca insan kendi ülkeleri ve dünya hakkında özgür bilgilere erişimi kaybetmiş olacak. Bilginin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyor ve Türk hükûmetinden bu engellemeyi kaldırmasını talep ediyoruz.

Basında Türk makamlarına atfedilen bir dizi iddiada, Vikipedistlerin bir “karalama kampanyası”nın parçası olduğu ve “terörizmi destekleyen” içerik oluşturdukları ileri sürüldü. Dünya genelindeki gönüllü editör topluluğunun oluşturduğu ansiklopedi maddelerinin özgürce paylaşılmasının şiddet ve nefrete dayalı bir gündemin desteklenmesi şeklinde yanlış yorumlanabilmesinden dolayı derin bir endişe duyuyoruz. Bir yanlış anlaşılma olduğuna inanıyoruz. Vikipedi’nin amacı, ansiklopedik bilgileri dünyayla paylaşmaktır. Wikimedia Vakfı olarak biz, tartışmasız bir biçimde terörizmi lanetliyor ve reddediyoruz.

Wikimedia Vakfı, Türk halkının Vikipedi’ye tam erişimini iade etmesi ve yeniden dünyanın en büyük özgür bilgi kaynağında pay sahibi olmaları konusunda onlara olanak sağlaması için Türk hükûmetine çağrıda bulunmaktadır. Şu anda Türk mahkemeleri aracılığıyla bu karara itiraz etmenin uygun yollarını değerlendirmekteyiz. Sizi de, vatandaşlarının haklarına saygı duyması ve Vikipedi’nin engellemesini kaldırması (#UnblockWikipedia) konusunda Türk hükûmetine yaptığımız çağrıya katılmaya davet ediyoruz.

 

*Wikimedia’nın orijinal sitesinde yazılan makaleden alıntılanmıştır.

Kişisel görüş belirtecek olacağım sanırım ama bana göre bu “idari tedbir” yanlış geliyor. Yani biraz abartı bir tepki olmuş. O kısımlar yeniden düzeltilebilirdi. Ama sırf iki “çocuk zekalı” insanın yaptığı karalama kampanyası yüzünden, benim de dahil olduğum Vikipedist ekibine ve Vikipedi’ye suç atılması yersiz ve oransız derece saçma ve “anlamsız”. Bu yüzden ben de #UnblockWikipedia kampanyasına destek veriyorum.

Wikimedia Vakfı Genel Müdürü Katherine Maher’in yazdığı makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler