Cuma, Mart 29, 2024

Türkiye’deki eğitim sistemi neden Finlandiya’daki gibi olamıyor ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Değerli dostlar, Türkiye‘deki eğitim sistemini hepimiz biliyoruz. Malum ilkokuldan başlayan ve Üniversite yıllarına kadar devam eden bu süreç sonunda öğrencilerin geldiği nokta belli olduğu gibi, yıllardır bu sistem üzerinde oynamalar yapılarak deneme tahtalarına döndürüldü. Bende bugün gördüğüm bir haber üzere kalemi elime almaya karar verdim.

Nereden nereye gidiliyor ?

Gelin hepimiz tekrardan ilkokul dönemine gidelim. Bu dönemlerde neler yaşadık ? Pek çok dersimiz oldu hatta o dersler bazen o kadar zordu ki ödevleri bizim anlayıp yapmamız gerekirken ailelerimiz yapar “hoca bu nasıl ödev çocuk bunu nasıl yapsın ?” yorumlarını işitirdik. 90’lı yıllardaki ilkokul serüveni bir kenara dursun, şimdiki dönemde okuyan çocuklar bir nebze daha şanslı. Çünkü eskiden sosyal medya yoktu ve aktif olarak kullanılmıyordu. Şimdi okullarda en ufak bir şey olduğunda hemen televizyonlarda ve sosyal medyada yayılarak ifşa ediliyor. Çok da güzel yapılıyor aslında. Kimin ne mal olduğunu çok güzel görebiliyoruz bu şekilde. Aslında konumuz bu değil..

Arkamıza dönüp baktığımızda ne yazık ki eskiden şimdiye gelen eğitim sistemi ilerlemek yerine daha da gerilemiştir. Sürekli değiştirilen sistem bir türlü yama yapılamadığı gibi, öğrenciler adeta deneme tahtası haline getirilmiştir. Biliyorsunuz, ülkemize sürekli dış mihraklar tarafından baskı uygulanıyor ve sürekli önü kesilmeye çalışılıyor. Karşılaşılan bin türlü kargaşa ve engel bizim gelişmemize engel oluyor veya yavaşlatıyor. O yüzden yıllardır birbirini takip eden önemli nedenlerden dolayı başta eğitim sistemi olmak üzere ileri gidilemiyor, sürekli geriliyor.

egitim sistemi 003
“Ezberci sistem bitmedi”

Her ne kadar eğitim sisteminde “artık ezber yok” denilse de, yıllardır gelenek haline gelen ezberci sistem henüz kalkabilmiş değil. Okullarda eğitim verilirken öğretmenler yeterli maaş alamıyor. Alsa dahi yüksek mesai saatlerinden sonra güçleri kalmadığı gibi, dersler verimli geçmiyor ne yazık ki. Lise dönemlerini hatırlayalım; şahsen ben İstanbul’da bir Anadolu Teknik Lisesi‘nde Bilgisayar bölümünde eğitim almıştım. Sevdiğimiz çok hocamız vardı, aramızın iyi olduğu. Fakat mesele yine bu değil arkadaşlar. Mesele eğitimin doğru verilemiyor olması. Atelye’ye girerdik sabah saat 9’da, sonra akşam 5’e kadar ders işlerdik. Dersten çıktıktan sonra ise herkesin kafa zum olurdu. Ne öğrendik ? hiçbir şey. Ne yazık ki “ne kadar çok ders, o kadar çok eğitim” kafasından kurtulamadık.

“Çok fazla sıkıya gelemiyoruz”

Şimdi şunu itiraf etmek de lazım; öğrenciler olsun, çalışanlar olsun çok fazla sıkıya gelemiyoruz. En ufak bir olayda hemen parladığımız gibi, anlık düşünerek çok hatalar yapıyoruz. Şahsen ben eğitim sistemimizin gençleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Akıl sonuçta yaşta değil, baştadır. Hatırlarsanız sosyal medyada aşağıdaki fotoğrafı yayınlamış ve amacı sizlerle paylaşmıştık. Eğitim sistemimizi yönetecek kişilerin 30 ile 45 yaş arasında olmasını düşündüğüm gibi, sürekli yeniliğe açık olmamız şart.

akil yasta degil bastadir
Finlandiya neden en iyi eğitim sistemine sahip ?

Bugün haberlerde ne yazık ki acı tablo ile karşılaştım. Türkiye’deki eğitim sistemi dünyada en sonlarda yer aldığı gibi, bu sene de 3 basamak birden gerilemiş. Yanılmıyorsam 50.sıralarda filan yer alıyorduk. Peki bir de en iyi sisteme bakalım; Finlandiya.. Neden dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip biliyor musunuz ? Gelin maddeler halinde sıralayalım..

❱ Çünkü onlarda sınav stresi yok, çünkü sınav yok.

❱ Çünkü onlarda mukayese yok.

❱ Çünkü onlarda dershane ve özel hocalar yok.

❱ Çünkü onlarda eğitim sistemi maksimum 4 saat minimum 2 saat.

❱ Çünkü onlarda okul sistemi değil, ev sistemi var.

❱ Çünkü onlarda sınıfların içerisinde rahat çalışma sistemi var, isteyen veya yorulan sınıflarda bulunan dinlenme kanepelerinde yatabiliyor.

❱ Çünkü onlar öğretmenleri ile birlikte yemek yiyorlar.

❱ Çünkü onlar okul kantininde sadece süt, yumurta, meyve ve et ile besleniyorlar. Ivır zıvır satışından değil bahsetmek, tüketebilmek bile hayal.

❱ Çünkü onlar okullarda çeşitli görevleri üstleniyor, NPL eğitim sistemi sayesinde öğrencilere verilen görevi başarıyla yerine getiriyorlar.

❱ Çünkü onların eğitim sisteminde temelden itibaren programlama, yazılım ve bilgisayar bilgisi var.

❱ Çünkü onlar hazıra alıştırılmıyor.

Değerli dostlar, bu maddeler daha 150-200 başlık altında daha listelenebilir emin olun. Adamların eğitim sistemini Türkiye’de bilmeyen yok desek yeridir. Fakat harekete geçecek hiçbir şey yapmıyor olmak da ayrı bir komedi ne yazık ki. Kardeşim adamlar başarmış ve nasıl yaptıklarını da göstermiş. Kendi geliştirdiğimiz eğitim yöntemi işe yaramıyorsa, bırak adamların eğitim sistemini al kendinde benimset ve öyle yetiştir.

Lise 2’ye gelmiş bir kişiye de Finlandiya eğitim sistemini vermek hiçbir anlam ifade etmez. Fidanken yetiştireceksin ki nasıl alıştıysa o şekilde ilerlesin. Günümüz Türkiye‘si maalesef o kadar bozuldu ki, her gün haberlerde herkes birbirini kesiyor, kadın cinayetleri, trafik kazaları, intiharlar, işsizlik, parasızlık ve baş kaldırma ne yazık ki çok fazla. Yukarıda da belirtmiştim, en ufak bir şeyde hemen parladığımız için çok çabuk her şeyden vazgeçebiliyoruz. Bunların sebebi ne peki biliyor musunuz ? “Eğitim” bir insan eğitilmez ise, o insan ile başa çıkamazsınız ve biz her geçen gün eğitim sistemimizde geriye doğru gidiyoruz. Öğrenciler eğitilemiyor, eğitilse fırsat verilmiyor.

egitim sistemi
“Aramızda birileri var”

Milyonlarca öğrenci arasında gerçekten kendisini tanıyan ve bir amaç doğrultusunda hareket etmek isteyen öğrenciler yok mu ? var elbet. Fakat şu güzel ülkemizde o kadar çok engel ve varyasyon var ki insanların hevesini çok güzel kırabiliyoruz. Genç arkadaşlar olarak projeler geliştiriyoruz, bunları bir yerlere sunuyoruz ve bu projelerin yüzüne dahi bakılmadan evlerine gönderiliyor. Sonra o arkadaşlarımız yılmadan Avrupa’da yarışa katılıyor ve dünya birincisi seçiliyor. Ya buralarda öyle dersler çıkarılması gerekiyor ki, ancak sadece haberlerde görüp “vay anasını” yorumunu yapıyoruz ve üstünü kapatıyoruz.

Sonra da şu güzel ülkemizdeki yetenekli arkadaşlarımız yurtdışına çıkarak beyin göçü yapıyorlar ve Türkiye’ye değil, elin gavuruna hizmet edilmeye başlanıyor. Ne yapmamız gerekiyor bu konuda inanın bilmiyorum. Türkiye‘deki eğitim sistemini görünce aklıma sunuculardaki kablolama sistemi geliyor. Bilenler bilir, karıştığı zaman çözmesi o kadar zordur ki ama bir yerlerden başlamak gerekir. Yoksa sağlıklı verileri iletemez, işimizi yapamayız.

egitim
Sonuç

Değerli dostlar, hepimiz eğitim gördük, kimisi göremedi, kimisi okula dahi gidemedi. Eğer böyle gidersek ve eğitim sistemimiz değişmez ise, her akşam haberlerde katilleri, hırsızları, zanlıları ve kavgaları görmeye devam edeceğiz. Eğitimsiz bir hayat düşünülemediği gibi, yetkililerden ve devletimizden şu ülkenin bir bireyi olarak rica ediyorum. Artık şu eğitim sistemini değiştirin ve şu mükemmel eğitim sistemlerini örnek alın.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

22 YORUMLAR

  1. Allah razı olsun bu yılın Başından beri Finlandiya eğitim sistemini bizim sınıftakiler anlatıyorum şimdi de bu sözleri hocalarıma gönderdim

    • Rica ederiz, keşke satırlar ile bazı şeyleri değiştirebilsek. Ancak ne yazık ki ülkenin yetkili mecraları ve Milli Eğitim Bakanlığımızın bu konuya acilen el atması gerekiyor. Her geçen gün daha da zarara uğruyor eğitim sistemimiz bu şekilde..

      • aynen hocam ya lise 1 im matemtatik di oy du buydu derserler çok ağır illa ezber kopyada çektirtmiyolar nereya kadar gidecek bu böle bilmiyorum ben ben denizcilik lise deyim grostonuzum falanda az lise mezunu iken bişe yapamıyoruz üni de kazanmak çok zor sistem ne zaman değişecek açıkca meraktayım…

  2. okullara akıllı tablet koydular dev gibi 2 metrelik bunlarda kızlar müzik açıp popolarını sallıyp periscope da paylaşıyorlar geleceğin anneleri eğitim sistemine bak PEHHH.. sabah hava aydınlanmadan okula gilen 8 yaşında çocuklar

  3. OLamaz zaten ben meslek lisesindeydim düze gidicektim türkiyede mesela olmadı ölsende giremezsin dediler girsende yapamazsın dediler yurtdışına gittim bi şans orda lisede sayısala geçtim tıpa girdim olay bitti

  4. Bence müthiş olmuş. Finlandiya da ki eğitim sistemi çok güzelmiş. Birşeyler yapmazlarsa Türkiye kötü yola gitmeye devam edecek. Daha da ilerlerse ortada bir devletin bile kalmayacağın dan korkuyorum. Bu arada elinize sağlık hocam.

  5. Egitim sistemini elestirdiniz eyvallah yazinizi sonuna kadar okudum. Dikkat ettim kotuluk nerde diye ancak derslerle ilgili tek bir satir yok. Tek elestiriniz cocuklarin rahatligi serbestligi be egitime ayrilan zamanin fazla saat olusu. Ben Australia da yasiyorum ve iki cocugumu okuttum sistem finlandiyadaki sistemle neredeyse ayni. Lise ikinci sinifa kadar ders yok desek yeridir ders ve sinav 11 be 12 nci siniflarda baslar burdaki amacta ogrenciler ikiye ayrilir birkismi isci olsunlar diye bir kategoriye alinir diger kismi universite ye gitsin beyaz yakali olsun diye diger kategoriye. Ilk kategoriden universite okumak isteyenler liseden sonra bir college de bir yil tekrar okumak durumunda sonrada ancak basit meslekler icin universite ye yerlesebilir muhasebeci sekreter ve benzeri gibi..sunuda belirteyim lise 10 nuncu sinif ogrencisi turkiye sartlarinda ilk okul 5 inci sinif bilgisine ancak ulasmis olur. Sonuc olarak burda liseyi bitiren kisinin tek kazanci okuma yazmayi ogrenmis olmasi oluyor.. ogrenci ancak universite ye gidiyorsa sectigi meslegi ogreniyor..sonuc olarak sizin soyleminize gore ilk ve orta okul gereksiz gitsin oyun oynasin arkadaslarla zaman gecirsin. Lisede okuma yazma ogrensin bitirsin. Dersler konusunda elestiriniz varsa dinledim.

  6. Hocam ancak şu da var finlandiya nufusu ile Türkiye nüfusu aynı değil yani böyle bir sistemin maliyeti de çok olur sayı arttıkça

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler