Cuma, Nisan 19, 2024

Yerli Anakart Geliştirilmişti Ancak Çinden Sipariş Edildiği İddialar Arasında

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yerli anakart iddiası ile bir anda gündem olan 18 yaşındaki Ferit Borku, çeşitli televizyonlarda bu ürünü tanıtmış ve yerli anakart geliştirmek için devletten hibe desteği istemişti. Fakat ortaya çıkan iddialardan sonra, ürünün Çinli üretici olan Dianjitek firması tarafından 3 yıl önce geliştirilmiş ITX-K37X67 V1.4 model anakart olduğu ortaya çıktı.

Yerli Kelimesinden Ne Anlıyoruz Gerçekten?

Son zamanlarda ülkemizde pek çok proje gündem oldu. Kimisi gerçekten yerli ve milli imkanlar ile yapılırken, kimisi de bu şekilde yerli olduğu iddiaları ile ortalığı karıştırdı. Peki gerçekten yerli kelimesinin anlamını biliyor muyuz? Yoksa işimize mi gelmiyor?

Haber sitesi Güneş’in iddialarına göre Bursa’da yaşayan Ferit Borku, bu iş için tam 3 yıl ayırdıklarını ve Bursa Ulutek Teknopark‘ta ofislerinin bulunduğunu, toplamda ise 1 milyon lira harcama yaptıklarını dile getirmiş, devlet kanadından ise üretim için destek istenmişti. Yani Ferit’in iddialarına göre kendisi 15 yaşındayken bu işe girişmiş ve 1 milyon TL para harcanmış(!)

Yerli ve milli anakart ürettiklerini iddia eden Ferit’in haberleri gün geçtikçe asılsız çıkmaya devam ederken, hala kendilerinden ve destek aldığı yerlerden bu haberlerin asılsız olduğuna dair bir açıklama gelmedi.

ferit borku milli anakart

Akademisyenlerden ve Uzman Mühendislerden Destek mi Alındı?

Yine iddialara göre Ferit Borku ve arkadaşları 2017 yılında kurmuş oldukları şirketi Bursa Ulutek Teknopark‘ta ofis kiralayarak geliştirmeye karar vermişler ve bu doğrultuda anakart üreticisi olma hayali ile bu işe başlamışlar. İlk geliştirilen projede ise Ferit’e göre, akademisyenler ve uzman mühendislerden de destek almışlar.

Sonrasında ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın gözetiminde yürütülen çalışmalar sonuç vererek, ilk numune ürün, Teknoloji Ürün Komisyonu‘ndan onay almış. Peki bu onaylar, bu mühendisler ve akademisyenlerden destek alınırken, “ürünün detayları hakkında kimse neden araştırma yapmadı?” diye sormadan edemiyor insan.

Zira ürün Çin’deki Dianjitek firması tarafından geliştirilen ITX-K37X67 V1.4 model olduğu ortada.

milli anakart

“AR-GE Çalışmaları İçin Naylon Faturalar Kullanıldı”

Burası da Güneş gazetesinin en büyük iddiası. Çalışmalar için AR-GE masrafları olan 436 bin TL‘lik giderlerin naylon faturalar ile gösterildiği ortaya çıktı. Gözlemci heyet ise, bu durumu fark etmeyerek, numuneye onay verdi. Sonrasında ise haberler ortaya çıkarak, “milli ve yerli anakart” geliştirildi diye her yerde haberler dönmeye başladı.

Not: Bu haberin içeriğini “Yerli ve Milli anakart yayında” haberleri dönmeye başladığı ilk günden beri sizlerle paylaştık. Hatta ilk detaylar ortaya çıkmadan önce destek olacak postlar dahi paylaştık. Fakat yerli ve milli anlayışlar çok farklı olduğu için, bir kez daha hayal kırıklığı ile sonuçlar hüsranla doldu.

Zira yeni bir anakart geliştirildiği iddia edilen bu modeli karşılaştırdığınızda, bir fark olmadığını görebiliyorsunuz. Sadece bir kaç pleksi tabakaya logolar yerleştirilerek, üstüne ucuz şerit ledler döşenmiş ve sonuç ortaya çıkmış.

1535526518 fff52c

20005da7aefa8a982c33deeba9a9bcb93557fcd8

Ucuz Şerit Ledler (Yukarıda)

504e910ae7f755cc0b3dd68bda4e0258241810b8

fcd090701c90de51f0f0d12183dba162eca18e42

Ayrıca Ferit’in Twitter hesabından yayınladığı bazı dikkat çeken detaylar;

ferit borku milli anakart 002

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler