Cuma, Nisan 19, 2024

Corsair 4000D Airflow Kasa İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, Corsair 4000D Airflow kasa incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Corsair’in oyuncular için geliştirdiği kasalardan bir yenisini daha sizler için temin ettik ve hem boyutu hem de özellikleri ile dikkat çeken kasayı hem inceliyoruz hem de içini doldurarak yeni bir sistem topluyoruz. Dilerseniz gelin önce kasaya göz atalım sonra sistemimizin son haline göz gezdirelim.

Corsair 4000D Airflow

Corsair 4000D Airflow kasa, Corsair’in daha çok üst seviyede sistem toplayacak kullanıcılar için geliştirdiği bir ürün olarak karşımıza geliyor. Ürün, geri dönüşüme müsait bir kutu ile geliyor ve içerisinden kasa, montaj aparatları ve kullanım belgeleri çıkıyor.

corsair 4000d airflow 001

Kasa, üç farklı renk ve tasarım seçeneğine sahip. Elimizde olan model beyaz renkte ve ön bölümü mesh bir yapıda. Siyah renkli ve önü kapalı olan modeller de kasa için mevcut. Corsair 4000D Airflow, iç hacmi son derece geniş bir kasa olarak tasarlanmış. Malzeme noktasında tam metal materyal kullanılan kasa içi boşken 7.8 kilogramlık bir ağırlığa sahip. Kasanın boyutlarına baktığımızda ise 45 cm yükseklik, 46 cm genişlik ve 23 cm derinlik görüyoruz.

corsair 4000d airflow 002

Corsair 4000D Airflow, çıplak halde iken bile son derece şık bir görüntü sunuyor. Kasanın sol bölümü temperli camdan oluşuyor ve bölüm kolaylıkla ayrılabiliyor. Ön bölüme baktığımızda yine ayrılabilen mesh bir yapı görüyoruz. Ön panelin mesh yapıda olması havalandırma için son derece faydalı olsa da, önü kapalı diğer modelde yanlarda bırakılan boşluk aynı kalitede soğutma performansı sunuyor.

corsair 4000d airflow 019

Kasanın içerisinde iki adet 120mm fan dahil edilmiş. Ancak ne yazık ki fanlar RGB aydınlatma içermiyor. Bu alanda en azından öndeki fan bölmelerinin üçlü RGB fan ile doldurulmasını beklerdik. Fan desteklerine göz attığımızda ise ön bölüme üç adet, üst bölüme iki adet ve egzoz bölümüne bir adet 120mm fan takılabiliyor. Fan ölçüsünü 140mm yapmak isterseniz ön bölüme ve üst bölüme ikişer adet fan yerleştirebilmeniz mümkün oluyor.

corsair 4000d airflow 018

Kasanın sunduğu sıvı soğutma kapasitesi de bir hayli geniş. Bu noktada ön bölüme 280mm ile 360mm boyutlarında, üst bölüme ise 240mm ile 280mm arasında radyatör yerleştirebilmeniz mümkün. Corsair, tüm fanlar için ekstra olarak toz filtresini de üst, ön ve alt bölüme dahil etmiş. Bu sayede toz temizliği için daha az zaman harcamış oluyorsunuz.

corsair 4000d airflow 017

Ekran kartı ve işlemci boyut desteğine baktığımızda ise işlemci soğutucu için 170mm boyutunda, ekran kartı için ise 360mm boyutunda genişlik desteği sunuluyor. Bu boyutların aşılması halinde ise ürünler kasaya girmiyor.

Corsair 4000D Airflow’un dikkat çeken bir diğer özelliği, kablolama noktasında da güçlü bir destek sunması. Kasa, tüm bağlantı kablolarının geçebileceği 25mm genişliğinde bir bölme ve kabloları birleştirmek için gerekli cırt banları kasa içerisinde sunuyor. Ayrıca daha temiz bir görünüm için ikişer adet 2.5″ SSD ve 3.5″ HDD yuvalarını kasanın arka ve alt kısmına konumlandırmış. PSU’da aynı şekilde alt bölümde gizli kalıyor ve bu sayede kasa içi daha temiz ve düzenli görünüyor.

corsair 4000d airflow 023

Son olarak kasanın paneline göz atalım ve sistemimizi toplayalım. Corsair, kasanın üst bölümünde şu düğme ve girişleri konumlandırmış; güç düğmesi, USB 3.0 portu, Type-C portu, 3.5mm mikrofonlu kulaklık jackı ve Reset düğmesi. Esasen Type-C girişinin panele dahil edilmesi güzel olmuş ancak daha fazla USB yuvası görmek isterdik.

corsair 4000d airflow 015

Sistem Toplanıyor

Corsair 4000D Airflow’un soğutma performansını daha iyi test edebilmek için kasa içerisinde güçlü bir sistem dizmeye karar verdik. Parça parça gidecek olursak ilk parçamız anakart ile başlayalım.

corsair 4000d airflow 003

Anakartımız Gigabyte B550 Aorus Pro modeli. Anakart, AMD’nin en yeni B550 çipsetini taşıyor ve yine AMD’nin en yeni 3. nesil Ryzen işlemcilerini hazır olarak destekliyor. AM4 soket yapısı ve dört adet DDR4 bellek slotu, anakartın ilk teknik detaylarından. RAM slotları maksimum 128GB bellek kapasitesine ve 5200MHz frekans hızlarına destek sunuyor. Anakartın dikkat çeken bir diğer detayı 12+2 faz VRM tasarımlı olması. Bu tasarım anakartın daha serin ve stabil çalışması için son derece önemli bir geliştirme.

corsair 4000d airflow 007

Anakart, depolama tarafında iki adet soğutuculu M.2 yuvası taşıyor. Ayrıca PCI-e 4.0 destekli güçlendirilmiş genişleme yuvasını anakart üzerinde görmekteyiz. SATA tarafında ise 6 adet bağlantı noktası mevcut. ATX formunda olan Gigabyte B550 Aorus Pro, siyah rengi ve karbon görünümlü süslemeleri ile çok şık bir tasarıma sahip.

corsair 4000d airflow 010

Ekran kartına göz attığımızda yine AMD tabanlı ve yine Gigabyte imzalı Radeon RX 5700XT Gaming OC modeli oluyor. Gri ve siyah rengi ile çok şık bir yapıda bulunan ekran kartı, üç fanlı yapısı ile geliyor. Kart, 8GB GDDR6 VRAM ile geliyor. Bellek arabiriminde 256-bit genişlik sunan kart, PCI-e 4.0 desteği ve RGB aydınlatma desteği sunuyor. Kartın güç girişi ise 8+6 pin.

corsair 4000d airflow 012

İşlemci tarafına baktığımızda AMD’nin en yeni işlemcilerinden olan 3. nesil Ryzen 3800XT modeli karşımıza çıkıyor. 8 çekirdekli ve 16 izlekli yapısı ile dikkat çeken işlemcimiz, tabanda 3.9GHz Boost modunda ise 4.7GHz saat hızlarına erişebiliyor. AM4 soket yapısını kullanan işlemci, diğer parçalarda olduğu gibi PCI-e 4.0 desteği sunuyor ve 105W TDP değeri ile geliyor.

corsair 4000d airflow 014

İşlemci demişken işlemciyi soğutacak donanıma da göz atalım ve daha önce sizlere incelemesini aktardığımız Corsair H115i Elite Capellix sıvı soğutucuyu gösterelim. Soğutucu 280mm radyatör boyutuna sahip. Sahip olduğu RGB aydınlatmalı iki fanla görsel bir şölen sunan soğutucu aynı zamanda sessiz ve uzun ömürlü yapısı ile de dikkat çekiyor.

corsair h115i capellix 001

Son olarak RAM ve depolama tarafında Corsair Vengeance RGB Pro 16GB modelini, Seagate IronWolf 10TB HDD ve IronWolf 960GB 2.5″ SSD modellerini kullandık. Şimdi gelin sistemi birleştirelim.

corsair 4000d airflow 022

corsair h115i capellix 006

corsair 4000d airflow 024

corsair h115i capellix 008

corsair h115i capellix 007

Hocanın Yorumu

Kasayı anlattık, sistemi topladık ve gerekli testleri gerçekleştirdik. Bu noktada iki şey ön plana çıkıyor. İlki, bu kasanın soğutma performansı gerçekten çok iyi. İkincisi, bu kasanın kutu içinde sunduğu fanlar yetersiz.

Cümleleri açacak olursak, topladığımız sistem üst seviye parçalardan oluşan güçlü bir yapı oldu. Yüksek güç ve yük gerektiren oyunları test ettiğimiz sistem, soğutma noktasında hiçbir sorun yaşatmadı. Kasa için sıcaklığın stabil kaldığını gördük. Ekran kartı sıcaklığının da aynı şekilde içerideki havadan olumsuz etkilenmediği testlerimiz bu noktada kasanın hava sirkülasyonunda iki fana rağmen son derece başarılı olduğunu bizlere gösterdi.

corsair 4000d airflow 024

Fanların yetersiz olması noktasına değinecek olursak, kasa ile gelen iki adet fan mevcut. Fanlar kurulum noktasında bile yeterli güveni sunmuyor. Örneğin birini egzoza taktığımızda, diğerini ön ortaya takmamız en mantıklısı duruyor. Ancak bu hem görsel açıdan hoş görünmüyor hem de kasanın sahip olduğu hava akış potansiyelini baltalıyor. Dolayısı ile kasayı satın almayı düşünen tüm takipçilerimiz için önerimiz, ekstra olarak iki fan daha almaları kasanın çok daha performanslı olmasını sağlayacaktır.

2020 oduller editor tavsiyesi editor secimi ustun performans

Corsair 4000D Airflow kasa, genel hatları ile başarılı bir ürün olmuş. Bahsettiğimiz hususlar haricinde eksik görmediğimiz ürün performans ve editör onayı ödülünü alıyor.

Ürünün incelemesini bitirirken, geniş kapsamlı video incelemesine yukarıda bulunan bağlantıdan ulaşabileceğinizi hatırlatırız. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler