Cuma, Nisan 26, 2024

Türkiye’nin İlk Borla Çalışan Otomobili Üretildi ve Testi Geçti

Paylaş

silkroad gaminggentr

Borla çalışan otomobil projesi uzun yıllardır devam ederken, nihayet borla çalışan otomobil üretimi tamamen gerçekleştirildi ve testleri başarı ile geçti. Araç Türkiye’nin borla çalışan ilk otomobili olduğu gibi, aynı zamanda ilk yakıt pili aracı olduğunu da söyleyelim. Adına Bor Mobil denilen otomobilin detayları ve özellikleri haberimizde.

Tüm Testleri Geçti ve Kullanıma Hazır

Başta Tübitak Marmara Araştırma Merkezi olmak üzere geliştirilen araç, sürekli olarak araçların petrole bağımlı olmasının önüne geçmesi planlanıyor. Bu sayede dışa bağımlılık azalacak ve Türkiye’nin Bor madenleri çok daha verimli kullanılmış olacak. Projenin asıl amacı, borhidrüründen yakıt pili uygulamaları için hidrojene dönüştürecek sistemin geliştirilmesi yatıyor. Üretilen bu hidrojenin yakıt pili sisteminde kullanılarak araç güç ihtiyacını otomatik olarak karşılamış olacak.

Uzun süredir proje üzerinde çalışan ekipler sistemi çok güzel entegre ederek hedefe ulaştı ve proje başarı ile tamamlandı. Türkiye’de Sodyumborhidrürlü Yakıt Pili konseptinde 5+5 kW hibrit modelinde ilk prototipini geliştirdi.

Tubitak-Boren-Borla-Calisan-Araba
Borla Çalışan Aracın Özellikleri Neler ?

 

  • Elde edilen hidrojen sayesinde 5 kW yakıt pili ile besleniyor ve aracı sürmek için sadece gerekli enerji üretiliyor.
  • Araç üzerinde entegreli olan borhidrürü ihtiyaç anında anlık olarak hidrojen üretebiliyor.
  • Sıfır emisyon salınımı ile tamamen çevre dostu olarak tasarlandı.
  • Hidrojenin üretim sistemi araç üzerinde olması ile depolama kaynaklı sıkıntıların önüne geçiyor.
  • Tamamen kontrollü ve güvenli hidrojen üretimi sağlandığı için benzin ve petrole nazaran çok daha güvenilir olarak harcanıyor.

 

Araç 90 Km/Saat Hız Yapabiliyor

Tübitak tarafından yapılan açıklamalara ve araç için verilen bilgilere göre, araç saatte 90 km/s hız yapabiliyor. Proje kapsamında üretim katalizörlerinin sentezi başarı ile sağlanırken, üretilen katalizör proje kapsamında özel olarak sentezlenerek üç dakika içerisinde tam kapasitede gaz üretimi sağlanıyor. Elde edilen gaz, 3 kW‘lık yakıt pilini sürekli besliyor ve çalıştırıyor.

Bor-Mobil

Yerli yapım olarak üretilen otomobilde 20 beygirlik elektrik motoru bulunuyor. Zaten ilk üretilen prototip için çok başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Zira bundan sonraki süreçlerde bor aşamasını geçtiğimiz için, sadece beygiri arttırarak daha güçlü otomobiller tasarlamak olacak. Borla çalışan otomobilin menzili 150 km olarak ölçüldüğü gibi, araçta 1 kilogram borhidrür ile 35 kilometre yol gidebilme kapasitesine sahip.

Yıldırım Bayezit Üniversitesi’de bu proje kapsamında karbon emisyonlarını azaltan yapıya sahip olan yeni yakıtı, yanarken yeşil renk alıp alevler saçmasından dolayı “green gas” adını verdi.

Bor-Mobil-2
Toplamda 890 Milyonluk Kaynak Var

Türkiye Bor madeni konusunda dünya rezervinin %70’inden fazlasına sahip durumda. Türkiye’de tahmin edilen verilere göre 900 milyon tonluk bor rezervi bulunuyor. Ulaştırma Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) tarafından bu rakamlar doğrulandığı gibi, bor madeni tarım, çimento, yakıt, enerji ve ahşap alanlarında kullanılabileceği tespit edilmiştir.

Umarız bor madenini ve bu zengin yatağı Türkiye olarak çok iyi değerlendirir ve dışa bağımlılığımızı kısa süre içerisinde azaltırız. Zira ülkemizde ve ülkemizin çevresinde yaşanan olaylar ülkemizin gelişim konusunda da sürekli önüne engeller çıkartabiliyor.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

10 YORUMLAR

  1. Türkiyede bor madeni işleyecek yer yok oyüzden yine bor madenimizi yabancı ülkelere gönderip işlenmiş halini alıp getirteceğiz bu araba yerine fabrikasını yapsalar tüm dünyaya ham değilde işlenmiş oalrak satacaktık madeni bu arabalardanda kar madende kar olacaktı .

  2. BU PROJEDE GÖREV YAPAN MÜHENDİSLER HALA İNTİHAR ETMEDİLER Mİ? ASELSAN DA ÇALIŞIP kahpe amerikanın UÇAKLARININ ŞİFRELERİNİ ÇÖZEN MÜHENDİSLER NE KADAR GÜZEL BİR ŞEKİLDE İNTİHAR ETMİŞLERDİ,YERSEN,ÜLKEMİZ SATILIK ŞEREFSİZ KÖPEK DOLU.. HAKPINAR..

  3. Boru işleyecek yerimiz var boru sadece ham olarak satmıyoruz borun işlenmesinde kullanılan yüksek kalite aşırı dahi biz üretiyoruz biliyorum çünkü bor fabrikasinda çalışıyorum iki ay önce metalin dayanımını 10 kat arttıran bir malzemenin de fabr. 2 ay önce Bandırma’da açıldı ham satmıyoruz yani

  4. Bu araç bor ile ileride ekonomik hidrojen tutumunun olabilirligini göstermek için yapılmış bir araç. Yani konsept bile değil, hedef, sergi, bilinç oluşumu için. Yoksa bu teknoloji subanda ekonomik değil. Farzımuhal büyük araç üretilse kullanışlı olmaz. Ve pahalı olur. Bir kilo ile 35km işin sırrı. Yakıt bitti nasıl dolacak…..

  5. Bu araç sergi ve gösteriler için üretilmiştir. Yoksa bu teknolojiyle ekonomik ve kullanışlı değildir şu anda. Yani ticaride olamaz yakın gelecek için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler