Salı, Nisan 30, 2024

Robotlar Artık Göz Ameliyatı Yapabiliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Robot teknolojisini marifetlerini artık her haber sitesinde görmeye alışkın hale geldik. Ancak kimisi robotların geleceğinden korkarken, kimisi de insanlara sağlayacağı faydaları bir umut ile beklemeye devam ediyor. Şimdi de robotlar göz ameliyatı yapabilecek düzeye geldiler.

Dünyada Bir İlk Gerçekleştirildi

İngiltere’de İngiliz cerrahlar tarafından robot teknolojisi kullanılarak dünyanın ilk başarılı göz içi ameliyatı tamamlandı. Operasyon Oxford Üniversitesinden John Radcliffe hastanesinde gerçekleştirilirken, insan elinin yeterli olmadığı alanlarda robotlar girerek operasyonları başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor.

Robot teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen bu ameliyat ilk değil, fakat İngiliz cerrahlar robot teknolojisinin %100’ünden faydalanarak bu operasyonu gerçekleştirdiği için dünyada bir ilk olarak lanse ediliyor. Önemli olan ameliyat esnasında retinaya en ufak bir zarar vermeden temizlenmesi gerektiği için, robotlar bu işlemi lazer ve mikroskobik yapısı sayesinde rahatlıkla gerçekleştirebiliyor. Zarın kesilmesi ve retinanın temizlenmesi esnasında milimlik bir hata hastayı kör edebileceği için, insan ellerinin yeterli kalmadığı bu durumlarda artık robotları bu tedavilerde görmeye alışacağız.

Operasyon Profesör Robert MacLaren gözetmenliği tarafından yürütüldü. Söz konusu teknoloji bu alanda yeni bir soluk getirdiği gibi, özellikle özel hastaneler bu teknolojiler ile yakından ilgileniyor.

robert-maclaren-robot-ameliyati

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler